Tänä Suomen hallituksen valtionbudjetin koko ajan kulttuuria kuristavan päätöstehtailun aikana on tärkeää myös muistuttaa täällä Lahdessa vaikuttavista ja vaikuttaneista kulttuurin merkittävistä taiteilijoista henkisen sietokykymme säilyttämiseksi pitää voimissaan mielenkiinto aitoon kulttuuriimme. Teatterikirjoituksin olen yrittänyt tuota kulttuurin voimaa välittää jo monta vuosikymmentä, joskus harvemmin muitakin taiteenmuotoja esitellyt. Varsinkin musiikki on jäänyt vakavasti otettavana kansamme ryhdistäjänä kovin taka-alalle kirjoittelussani.
Raita Karpo (1941-2023), Sibelius-Akatemian lauluopintojen ja lauludiplomin suorittamisen jälkeen, sai elää koko elämänsä laulajattaren kunnioitetussa, arvostetussa musikaalisuuden suomassa elämäntehtävässä oopperassa, teattereissa, konserttien solistina, konsertoijana, esiintyjänä taiteelle ja meille yleisölle.
Suurelle yleisölle Raita Karpo tuli tutuksi erityisesti karjalaisten kansanlaulujen esittäjänä. Ensikonsertissaan hän nosti klassisen ohjelmiston rinnalle kantelesäesteisen laulun. Esiintymismatkoja oli Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Meksikoon, Portugaliin, Islantiin, Venäjälle, Ruotsiin, Englantiin, Espanjaan ja Israeliin.
Diskografiasta löytyy 16 LP-levyä, joista monella on Raita Karpolle omistettuja lauluja. Kuvani on levykannesta, jossa hän laulaa Wiipurilaisen osakunnan kuoron kanssa Aili Runnen säveltämiä ja sanoittamia lauluja.
Raita Karpo – karjalaisten vanhempien lapsena – oli spesialisoitunut karjalaisuuteen. Hän oli oikea Karjalan laululintu, joka laulaa visersi somasti, kauniisti sydämensä täydeltä ja haastoikin tarvittaessa karjalaksi sanottavansa ja heleän naurunsa.
Lahdessa olen parin viime vuosikymmenen aikana ystävystynyt myös oivaan säveltäjään, huippumuusikkoon menneiltä Lahden kulttuuri-ajoilta, entiseen Lahden kaupunginorkesterimme kapellimestari Jouko Saareen, jonka elämänkaarta pari viikkoa sitten valotin tässä julkaisussa hänen 80-vuotispäivänään.
https://lahenuutisia.fi/2024/11/23/lahtelaisen-musiikkimaailman-voimakastahtoinen-ja-vaativa-kapellimestari/
Jouko Saari oli usein myös Raita Karpon esiintymismatkoilla ollut säestäjänä, mutta sitä en kohdatessamme tiennyt, että hän on myös säveltänyt Raitalle lauluja, kuten monet muutkin säveltäjät.
Parhain lukijani – minulla on nyt harvinainen ilo ja kunnia jo toisen kerran soittaa Lahen uutisia -julkaisussani säveltäjä Jouko Saaren kaksi sävelteosta – nyt Itsenäisyyspäivämme kunniaksi.
Ensin Karjalaan takaisin -laulu, jonka Jouko Saari on säveltänyt Raita Karpon äidin sanoihin. Säveltäjä myös säestää laulua levytyksessä, joka löytyy Pro Karelia -yhdistyksen levyltä.
Toiseksi Itsenäisyyspäivämme 2024 kunnioittamiseksi Lahen uutisia soittaa tänään hienon äänitteen, Jouko Saaren säveltämän ja johtaman Lahden kaupunginorkesterin esittämän Marine-marssin.
Marine-marssin kuulin ensi kertaa 2011 Kouvolan Tattoo-tapahtumassa, kun sotilassoittokunnat upeine kuviomarssikoreografioineen, ohjelmineen, solisteineen esittelivät työtään.
https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2011/09/tat-too
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille – kauniin ja ylvään musiikin mukana ajatukset kiitollisina ja selät suoristaen rauhalle ja vapaalle Isänmaalle!
Yksi vastaus aiheeseen “Lahtelaismusiikin sävelin Suomen Itsenäisyyspäivänä 2024”
Tarmo Hyvä, kiitos mainiosta Raidan esillelystä, eikä vain hänen, vaan myös muiden lahtelaisen kulttuurin tukipilareista. Kovin ovat jääneet nykymusiikin ” jalkoihin”.
Toinen asia, joka havahdutti minut tekstisi luettuani, oli havainto, miten hienosti esityksesi istui jatkoksi Suurkirkossa tänään kuultuun sarkkipiispan saarnaan: ” palvele muita”. Tekstisi osui nappiin. Kiitos Tarmo ! Hyvää Itsenäisyys Päivää Sinulle ja Pirjolle 🇫🇮
Christian