Paskarat sentään! – UbuVersum käsittelee suorasukaisesti aikamme politiikkaa – Suomen Kansallisteatterissa!
UbuVersum perustuu Alfred Jarryn, absurdin teatterin ”esi-isän”, näytelmään Kuningas Ubu (Ubu Roi, 1898). Se on arkkityyppinen kuvaus hirmuhallitsijasta, kirosanoja suoltavasta ahneuden ja moukkamaisuuden ruumiillistumasta.
Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston taiteellisen suunnittelijan Antti Haikkalan ohjaamassa ja yhdessä Dante Lehtisen sekä työryhmän kanssa käsikirjoittamassa UbuVersum–esityksessä liikutaan keskiajassa ja tässä päivässä. Tavanomaisen näyttämön sijaan UbuVersum esitetään Tekniikan museon Suodatinhallissa ja osin ulkona. Ammattinäyttelijöiden rinnalla rooleissa nähdään Nuorten Kansallisteatterin esiintyjiä sekä Pihlajiston ja Pihlajamäen asukkaita.
UbuVersum on täynnä väriä ja tanssia.
Päitä ei nykyajassa keskiajan tyyliin katkota, mutta kaikki muu, mikä ei satu miellyttämään, leikataan pois. Ahneus ja moukkamaisuus ovat Ubujen näkökulmasta avain menestykseen – peruskansalaiselle riittää kasa petettyjä lupauksia, keppi ja kurjuus.
UbuVersum nostaa suorasukaisesti tikunnokkaan asemansa sokaisemat vallankäyttäjät. Osana esityksen valmistusprosessia Kansallisteatterin taiteilijat ovat yhdessä Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaiden sekä Nuorten Kansallisteatterin esiintyjien kanssa työstäneet kysymyksiä vallasta ja demokratian tilasta. Työskentelytapana ovat olleet vuoden 2024 aikana toteutuneet lukuisat teatteri-, sirkus- ja musiikkityöpajat sekä taiteelliset ulostulot julkisessa tilassa.
Lopputuloksena Tekniikan museon Suodatinhallissa nähdään groteskia ja vulgaaria komediaa vyöryttävä esitys, joka on täynnä värikästä pukuloistoa, näyttelemisen taituruutta ja iloa sekä tanssia. Katsojan ei tarvitse istua paikoillaan, vaan hän pääsee liikkumaan esityksen mukana tilassa ja ottamaan kontaktia myös toisiin katsojiin.
Esitys on osa Helsingin kaupungin rahoittamaa Helsingin malli -aluehanketta.
Esitystä suositellaan yli 12-vuotiaille. Esitystila ei ole esteetön. Esityksen aikana katsojan on kuljettava kierreportaissa. Esityksessä käytetään välkkyviä valoja sekä savua. Tila voi olla viileä; varaathan yllesi lämpimät vaatteet.
Kantaesitys torstaina 7.11.2024 Tekniikan Museossa (Suodatinhalli), Viikintie 1, 00560 Helsinki. Esitys alkaa lipunmyyntipisteestä museon päärakennuksesta. Teatterilippu sisältää pääsyn museon näyttelyyn samana päivänä ennen esityksen alkua.
Työryhmä
Näyttämöllä:
Tohtori Faustroll: Ilja Peltonen
Papa Ubu: Pyry Nikkilä
Mama Ubu: Annika Poijärvi
Aika: Angela Aldebs
Muissa rooleissa: Juho Hagan, Toivo Honkakoski, Sanna Kainulainen, Reimo Kangur, Anna Kivinen, Erja Kokki-Nyberg, Aatu Kolehmainen, Veli Laakkonen, Tilma Lucenius, Anna Maria Myllymäki, Jouni Nurminen, Sohvi Rautakangas, Ganapati Sahoo, Arja Strid, Sofia Stupenkova, Anita Virtanen
Muusikot Tapio Ahokas, Sami Hassinen, Iiris Tarnanen
Ohjaus Antti Haikkala Käsikirjoitus Antti Haikkala & Dante Lehtinen Koreografi Angela Aldebs
Lavastus- ja pukusuunnittelu Auli Turtiainen Valosuunnittelu Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu Sami Hassinen Naamioinnin suunnittelu Anna Pelkonen Teatteripedagogi Ville Sarimaa Musiikkipedagogi Iiris Tarnanen Pukusuunnittelijan assistentti Nina Martikainen Tuottaja Jeroen Sebrechts
Kuvat: Tuomo Manninen
Esityksessä on käytetty suoria lainauksia Pentti Holapan ja Olli-Matti Ronimuksen Kuningas Ubu -suomennoksesta.
Kahdeksan esitystä on jo loppuunmyyty. Lahen uutisia käy ensi-illassa kokemassa tämän harvinaisen teatteriesityksen.