Kategoriat
yhteiskunta

KAUPUNKILAISET KUULTAVANA

Lahden kaupunkisuunnittelu järjesti yhdessä Keskustan kumppanuuspöydän kanssa Asukasillan Möysän koululla torstaina 14.3.24. Vesisateesta välittämättä möysäläiset olivat ottaneet kutsun vastaan ja osallistuivat runsaslukuisina tilaisuuteen, jossa kaupunkisuunnittelijat esittelivät kolme työn alla olevaa kaavatyökohdetta Möysän liikenneympyrän läheisyydessä: Ruolan ostoskeskuksen tontti, Vanha VPK:n tontti ja entisen Möysän Esson tontti.

Ruolan ostoskeskuksen tontteineen omistaa yksityinen kiinteistöyhtiö, joka on jättänyt kaavamuutoshakemuksen jo 5 vuotta sitten. Peruskorjaus tulisi nykyisille vuokralaisille liian kalliiksi. Lidl on kiinnostunut tontista. Kuitenkin vuonna 1965 valmistunut Ruolan ostoskeskus on Lahden ensimmäinen ja koko Suomessakin silloin harvinainen. Koko Ruolan alue on maakunnallisesti arvokas ja sen suunnittelu, missä asuintalot ja palvelut suunniteltiin yhtä aikaa, on osa suomalaista rakennuskulttuurihistoriaa.

Vanhan VPK:n tontin talot Karjalankadun toisella puolella ovat jo vuosia olleet tyhjillään ja koko alue huonossa kunnossa. Rakennusten historiaselvitys on vasta tekeillä. Tontti on kaupungin ja paikalle on säätiön kanssa suunniteltu yhteisöllistä asumista ja puurakentamista. Suunniteltuja rakennuksia on jo palautteiden pohjalta madallettu nelikerroksisiksi.

Entisen Möysän Esson yksityisen omistamalle tontille on suunnitelmissa rakentaa kaksi 9-kerroksista rakennusta. Kun katselee kyseistä pienehköä vilkkaan liikenteen reunalla sijaitsevaa tonttia ja sen lähiympäristöä voi vain ihmetellä suunnitelmaa.

Museon edustaja esitteli museon näkökulmaa muuttuvaan ympäristöön.

Tilaisuudessa taas todistettiin, että möysäläiset ovat mukavaa porukkaa, joka välittää itsestään ja myös naapureistaan. Kaikki eivät edes mahtuneet istumaan Möysän koululla käytettävissä olleeseen kokoontumistilaan. Puheenvuoroja pyydettiin ahkerasti – ja kaikki puolustivat omaa nykyistä ympäristöään, kotiseutuaan.

P.Virtanen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *