Kategoriat
Uncategorized

Lahtelainen hiihtoperhe arkirutiineissaan

Annika Hartikka ja Suvi Blick  Teatteri Vanha Jukon uutuusnäytelmässä  Kaksi sisarta.

Pandemiakatkon lähes kahden vuoden mittaisen esityskaranteenin päätyttyä 28.2.2022 Teatteri Vanha Jukon esityskalenteri sai eilen päivityksen. Sen ensimmäisen näytelmäteoksen ohjaaja, Jukon uusi taiteellinen johtaja *Esa-Matti Smolander kertoi Kaksi sisarta -näytelmästä, sen valinnasta ja raotti hieman sen sisältöä lehdistötilaisuudessa.

Näytelmän keskuspiste on hiihtourheiluun tykästynyt ja uppoutunut nelihenkinen lahtelaisperhe. Sen olohuone viestii urheilullista maailmaa sisältöineen, tapahtumineen, keskusteluineen ja rekvisiittoineen. ”Sattumalta suomalainen Pekingin olympialaisten hiihtomenestys kuin korottaa aiheen mielenkiintoa monin potenssein juuri nyt,” analysoi Smolander.

Saimme myös nähdä näytelmän ensimmäisen muutaman minuutin pituisen kohtauksen – nelihenkisen urheiluperheen paluusta päivän treeniltään, sen tuomasta yhteisestä arviosta sekä inventaariosta harjoituksen onnistumiseksi – tyypillisesti urheilusuoritusta sekunteina vertailuin mittaamalla.

Hieman kohtauksesta välittyi perheen sisarusten välinen kovin erilainen käsitys urheilun motiiveista suhteessa omaan haaveilemaansa tulevaisuuteen. Rutiini, jonka yhteinen hiihtourheilu oli synnyttänyt jokapäiväiseksi, aikataulutuksineen kaikille neljälle perheenjäsenelle, tuntui mielenkiintoisen koukuttavalta pohdituttamaan katsojaakin – varmaan myös tutulta monessa lahtelaisperheessä.

Näytelmän kantaesityksen on Teatteri Vanha Jukolle kirjoittanut *Veikka Heinonen. Kohtausnäytteen repliikit eivät sanatulvaa karttaneet, vaan viehättivät juuri sujuvalla puhekielellään ja dialogi-iskevyydellään.

Esityksessä vierailevat valo- ja äänisuunnittelijoina *Topias Toppinen ja *Antti Kainulainen. Näytelmän toisena tyttärenä näyttelee  Annika Hartikka. Kaikille tähdellä merkityille tämä kantaesitys on myös teatteriopiskelun (TeaK) ammatillinen lopputyö *.

Näytelmän näyttelijöihin Hartikan lisäksi kuuluvat Suvi Blick, Markus Karekallas ja Maria Nissi – kaikki urheilevan perheen jäseninä.

Katso myös: https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/11/teatteri-vanha-jukossa-suut-messingilla

Osa näytelmän reaaliaikakaudesta on Lahdesta vuoden 2001 MM-hiihtojen suomalaisen hiihdon surullisen kuuluisasta dopingin skandaalivuodesta. Siksi ohessa vielä Mika Myllylän Testamenttini Suomen kansalle -teoksesta lainaus:

”Vielä kerran korviini kantautuu tuon hiljaisen Tervanevan mystinen kutsu. Nöyränä, kiitollisena ja yksinäisenä vaellan sinne nyt vastatuulessa viimeisen kerran takaisin, polvistun, myönnän tappioni ja pyydän sielulleni rauhaa.”

TEATTERI VANHA JUKO

KAKSI SISARTA

Vain neljä esitystä kevään 2022 aikana, 

La 5.3. klo 19 Kaksi sisarta (Ensi-ilta. Loppuunvarattu)

To 10.3. klo 19 Kaksi sisarta (Lähes täynnä!)

Su 13.3. klo 15 Kaksi sisarta (Loppuunvarattu)

Pe 18.3. klo 19 Kaksi sisarta (Lähes täynnä!)

Näytelmän esitykset jatkuvat teatterin syyskaudella:

https://teatterivanhajuko.fi/kalenteri/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *