Juhani Linnovaara, Harmaa katedraali, 1967. Kuva Sami Parkkinen
Parissa tunnissa saa varsin seikkaperäisen ja kiinnostavan kuvan kulttuurikaupunki Hämeenlinnan taidemuseon ja kaupunginmuseon näyttelyistä, jotka nautittuaan tulee aina hyvälle tuulelle ja kaipuu takaisin Hämeenlinnaan vahvistuu – odottamaan uutta näyttelykokonaisuutta molemmissa museoissa. Kiehtovuus syntyy teosten korkeasta laadusta, näyttelyiden monipuolisuudesta ja ideoinnista sekä ripustustaidon taidokkaasta kekseliäisyydestä.
Kaikissa taidepäivän kokemuksissamme kelpasi museokortti pääsymaksuksi ja jokaisessa oli myös esteetön kulku, tarvittaessa hissein, näyttelytiloihin.
Hämeenlinnan taidemuseo on Lahen uutisia –julkaisun lempimuseo.
Nyt sen vanha, arvokas kiviosa Engel-rakennus odottaa ja työstää uutta kesäkuun alussa avattavaa näyttelyä.
Museon uudemmassa (1997) Lohrmann-rakennuksessa on näyttely, pieni osa hämeenlinnalaisen Niemistön kauppiassuvun taidemesenaattiperheen keräämästä ja lahjoittamasta suuresta kokoelmasta laadukasta suomalaistaidetta, maalauksia ja veistoksia.
6.5.–21.9.2025
Hämeenlinnan taidemuseon Henki ja hekuma – Väristyksiä kokoelmista -näyttely antaa muodon henkisyydelle ja hengellisyydelle, mutta myös intohimolle, halulle ja hekumalle. Näyttelyn teoksissa maalliset ilot ja aistillisuus kulkevat rinta rinnan henkisyyden kanssa.
Teoksista Juhani Linnovaaran maalaukset (artikkelikuva) ja Heikki Varjan sympaattinen lapsiveistos ovat vakiintunutta käsitystäni nykyklassikoista. Ohessa vielä vain muutamia omia poimintojani näyttelystä.
Emma Ainala Fish tail (2014 öljymaalaus)
Tapani Kokko Pieni Poika 2005 (puu, väri, lyijykynä)
Anne Hyvönen Äiti, tytär ja Pyhä Henki 1968 (öljy ja akryyli)
Taidemuseolla on laadukkaan taiteen lisäksi jatkuvasti erilaisia tapahtumia lapsille ja muille kohdeyleisöille koettavana.
Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2
13200 Hämeenlinna
Asiakaspalvelu ja lipunmyynti
03 621 2669, 03 621 3017
taidemuseo@hameenlinna.fi
Näyttelyajat: ti-to klo 11-18 pe-su klo 11–17
maanantai suljettu
Hämeenlinnan kaupunginmuseossa harvempi Hämeenlinnassa kävijä on tiennyt vierailla. Se on harvinaisen toimiva museo aivan keskustassa.
Tällä kertaa museon sisältö on keskittynyt uneen. Nuori ja vanha pääsee perehtymään uneen, unen tutkimuksiin ja kansanuskomuksiin unista. Esillä on suomalaisuudelle tärkeitä nukkumisen merkittäviä tapoja ja paikkoja konkreettisesti: lastenvuoteita, häävuoteita, kuolinvuoteita, koottavia vuoteita, päästä- tai sivusta-aukaistavia ja koottavia vuoteita, sänkyjä, siskonpetejä ja lekotteluvuoteita. Pääseepä siellä oikeasti jopa levähtämään koska vaan.
Unesta kerrotaan paljon: annetaan ohjeita unettomille ja jatkuvasti unia näkeville, varoitetaan kauhu-unista ja opastetaan niistä eroon pääsemiseksi. Hauskoja juttuja ja tietoa pieni museo rönsyy tulvillaan.
Unimaailmaan pääsee kokeilemaan ja kirjoittamaan salakirjoituksella, joka näkyy vain määrätyssä valaistuksessa. Museo on lämmin, taikamainen sekä historiaa että nykypäivää täynnä oleva nykyihanuus.
Tässäkin museossa on ajankäytön mukaan kaikenlaista askartelua ja tehtävää suunniteltu kaikenikäisille. Suosittelen!
Raatihuoneenkatu 8,
13100 Hämeenlinna
Puh. 03 621 2979
museoskogster@hameenlinna.fi
Onnekkaana sattumana vierailimme tässä naapurikaupungissa juuri samaan aikaan, kun sen merkittävässä käsityöopistossa oli oppilaiden töistään järjestämä näyttely.
Hämeenlinnassa on pitkään (1885) toiminut yksi maamme merkittävimmistä käsityökoulutuksista Wetterhoffin opiston käsityökoulutus. Nykyisin se kuuluu Hämeen ammattikorkeakoulun alaisuuteen: neljässä harvinaisen työpainotteisessa opiskeluvuodessa sieltä valmistuu eri alojen käsityöammattilaisia. Wetterhoffin myymälässä on nähtävänä ja ostettavana suomalaisia parhaita käsityömateriaaleja, lankoja, värejä ja käsityövälineistöä. Sieltä voi tilata ja ostaa myös valmiita raanuja ja ryijyjä ja muita käsityötaidon visuaalisia teoksia, nukeista ja muista leluista, muistoesineistä, koruista puhumattakaan.
Tällä kertaa näin juuri äitienpäivän aattona oli myös opiston opiskelijoiden pystyttämä mainio myyntinäyttely perinteikkään talon toisessa kerroksessa, ikivanhojen ja vahvojen, jyhkeiden kierreportaiden tai modernin hissimatkan johdattamana – kerrassaan upeaa, nuorta, visuaalista herkkua, käsityötaidon ideoivaa ja tuotteliasta mestarillisuutta koko näyttelysali täynnä.
Merkittävän lisäarvon tälle opiskelijoiden näyttelylle antoi parinkymmenen näyttelyopiskelijan läsnäolo: saimme keskusteluissa taiteilijaopiskelijoiden kanssa hienot persoonalliset tekijöiden ajatukset tulevaisuutensa päämääristä koulutuksessaan sekä selkeät kuvaukset työskentelytekniikkansa eri vaiheista.
Myymälä
Wetterhoffinkatu 4 D,
13100 Hämeenlinna
SUOMI – FINLAND
puh. 040 455 1444
tilaukset(at)wetterhoff.fi