”Eletään vuotta 1990, kolme lukiolaista Lahdessa käy koulua ja sitten…
Itse olen juuri käynyt viisi vuotta teatterikorkeakoulua ja metrolla joka päivä edestakaisin ja sitten tuossa matkatessa tuli usein mieleen sellainen probleema, et onko ihminen oikeasti viisas homo sapiens.
Luin ja katselin aluksi kuvia ja kuvauksia 1900-luvusta, ikonisia kuvia, sitten tuli ajatus tehdä kuva ihmisestä 2000-2100 -luvuilla ja siinä päättelin tulevaisuudessa ihmiskuvan olevan sellainen, että ihminen on kääntynyt hiljalleen tällaiseen kumaraan asentoon ja ajankuva on aivan täynnä kaikenlaisia laitteita. Tuli ajatus: voisiko tälle tehdä jotakin – siinä näytelmäni aihe. Minua kiusasi ajatus, kuinka paljon teknologia vie ihmiskuntaa eteenpäin, mutta onko käännekohta tulossa, tuleeko jostain se tarkka näky, että mennään liian pitkälle. On tullut paljon tutkimuksia siitä, että ensimmäinen sukupolvi, joka oli syntynyt 1998-99 oli jo 10-vuotiaina niin tekniikkaan taipunut ja samaistunut, että se aika on vaikuttanut ihmisessä kaikkeen – ihmisen psykologiseen ja fyysiseen toimintaan ja keskittymiseen ja ihan kaikkeen. Että mitä aika antaa ja mitä se vie. Enkä ole näytelmässäni lähtenyt ihan siitä, että se kehitys on vaan pelkkä paha. Mutta juuri nyt, tässä kohtaa koetaan se paha, ja että kuinka pitkälle tämä muutos kannattaa viedä. Nähdään, että aika pitkälle teknologia on jo edennyt vallan ja demokratian ytimeen. Siinä mielessä elämme kiinnostavia aikoja. Tämä kolmikko lähtee Lahdesta Huippuvuorten salaisiin piilaakson koskaan ennen tavoittamiin tietokammioihin, maailman ytimiin ja lavasteista päätellen voi ajatella, että mennään ensin ympäri Suomen. Näytelmä on oikeastaan muotona kepeä seikkailunäytelmä ja sen sanoma on sen sisällä. ”
Noin filosofoi ja hauskutti Teatteri Vanha Jukon ja Teatterikorkeakoulun yhteisesti tuottaman näytelmän kirjoittaja-ohjaaja primus motor Miika Karvanen lehdistötilaisuudessa. Tämä näytelmä on hänen ja näytelmän lavastaja-puvustaja Hanna Erämajan teatterikorkeakoulun opinnäytetyö, jolla he saavat teatteritaiteen maisterin pätevyystodistukset.
Ola Blick
Hanna Erämaja
Lahtelainen maaliskuu vuonna 1990.
Tuulia, Pleksiä ja Nippeliä odottaa elämän ja kuoleman seikkailu, kun he saavat tehtäväkseen maailman pelastamisen piilaaksolaisilta, jotka aikovat kaapata laitteillaan ihmiskunnan keskittymiskyvyn ja mielikuvituksen.
Samuel Onatsu, Ronja Keiramo, Akseli Ilvesniemi
Alkaa matka etelästä pohjoiseen, läpi uutta vuosikymmentään aloittelevan puhelinkoppien Suomen.
Suomalaiset ovat teknologisen muutoksen eturintamassa ja Windows 3:n tilaajat saavat kymmenen litran ämpärit kaupan päälle! Mikään ei ole enää kuin ennen ja jokainen muutos on muutos kohti huonompaa tulevaisuutta. Vai onko? Pysyykö ihminen elossa ilman huomisen viihdeuutisia?
Sininen uni on Teatteri Vanha Jukon ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteistuotanto. Esitys on Hanna Erämajan sekä Miika Karvasen taiteellinen opinnäytetyö.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Miika Karvanen (Teak)
Näyttämöllä: Ola Blick, Akseli Ilvesniemi (Teak), Ronja Keiramo (Teak), Samuel Onatsu (Teak)
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Hanna Erämaja (Teak)
Valosuunnittelu: Antti Haiko
Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen
Näytökset:
La 22.3. klo 18 (ensi-ilta)
Pe 28.3. klo 18
Su 30.3. klo 14
Ke 2.4. klo 18
To 10.4. klo 18
La 12.4. klo 18
Ke 16.4. klo 18
Pe 25.4. klo 18
La 26.4. klo 18
Palaamme esitykseen sen ensi-illan jälkeen.
;https://teatterivanhajuko.fi/
Minna Canthin ja tasa-arvon päivä