Kategoriat
Koulutus kulttuuri teatteri

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan 15.11.2024 klo 19.00

Liv Strömqvistin samannimiseen sarjakuva-albumiin perustuva esitys on nautittavana perjantaina 15.11.2024 klo 19.00 Lahden kansanopiston Teatterin II teatterikoulutusvuoden ensi-illassa.

Hauska, feministinen ja villin karnevalistinen teos ottaa selvää siitä, miksi rakkaussuhteet eivät enää nykymaailmassa kestä. Hahmokavalkadin, kuten menneiden aikojen filosofien, antiikin Kreikan jumalien, Beyoncén,

muutaman norjalaismiehen sekä Leonardo DiCaprion avulla katsoja kuljetetaan aikamme olennaisimpien kysymysten äärelle: miksi otan mieluummin kuvan omista kuin rakastettuni kasvoista?  Miksi emme osaa enää rakastaa?

 

Ohjaaja Elina Kilkku:

”Rakkaudesta kertovat teatteriesitykset olen tuominnut hyväosaisten ihmisten heteroparisuhdeongelmissa vellonnaksi, ja sitä on maailmassa jo ihan liikaa. Olen aina ajatellut, että teatterin tulisi käsitellä yhteiskunnallisia teemoja niinkin tylsän ja yksityisen asian kuin rakkauden sijaan. Aiemmat ohjaukseni Lahden kansanopistossa ovat käsitelleet globaalia köyhyyttä (Fast Food Kathakali) ja globaalia pandemiaa (Tappoleikit, tosin sen esityksen tuhosi eräs globaali pandemia.)

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -näytelmää lukiessani aloin kuitenkin miettiä. Onko lopulta mitään yhteiskunnallisempaa kuin rakkaus, sen laajassa merkityksessä? Polarisoituva keskusteluilmapiiri, planeetan tuho, sodat: eikö kaiken taustalla olekin rakkauden puute? En muista kertaakaan yhteiskunnalliseksi mainostetusta teatteriesityksestä lähdettyäni muuttaneeni ajattelussani tai käytöksessäni oikeastaan mitään, koska olen jo lähtökohtaisesti ollut samaa mieltä esityksen kanssa.

Sen sijaan tämä näytelmä on opettanut minulle paljon nykyaikaisesta rakastamisesta ja pakottanut minut pohtimaan käytöstäni ja omia tapojani rakastaa ja tuntuu laittaneen sisäiset mannerlaattani etsimään uutta järjestystä. Olen siis vihdoin oppinut arvostamaan sarjakuvaa taidemuotona ja pystynyt myöntämään, että rakkaus on tärkeä aihe. Kuten Liv Strömquist sanoo näytelmässä:

”Tämän laivan voi vielä kääntää ympäri! Yhteiskuntamme ei ole tuhon oma! Kunhan harjaannumme rakkauden antamisen taidossa.”

 

Apulaisohjaaja Katri Leppälaakso:

”Ohjaajamme Elinan jalanjäljissä minäkin haluan tehdä tunnustuksen:
minä R-A-K-A-S-T-A-N rakkaustarinoita!  Rakkaus on ikuisuuskysymys, jota palaan toistuvasti pohtimaan taiteilijana sekä oman elämäni keittiöpsykologina. Erityisesti rakkaus puree, jos tarinaan liittyy jokin tajuntaa laajentava tai yhteiskunnallinen twist! Ja mikäs sen parempaa – se tuntuu  olevan Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan – pähkinänkuoressa…

Kun luin teosta ensimmäistä kertaa, minusta tuntui kuin se artikuloisi omat kelani rakkaudesta, mutta järjestäen ne ymmärrettävään muotoon. Aivan kuin tarina olisi saanut kiinni pettymyksestä, mitä tuli itse potemaani sydänsuruun. On myös hauskaa, että pohjimmiltaan näytelmä pilailee meidän kaikkien kustannuksella. Voimme olla sekä hylättyjä näytelmän Ariadneja, kusipää DiCaprioita että voimaantuneita Beyoncéita tilanteesta riippuen. Sellainenhan se rakkauden pyörä on….

Tämä apulaisohjaukseni on osoittautunut todella hyväksi päätökseksi. Ääni ja musiikki ovat isossa osassa esitystä ja siksi olen päätynyt vähän vahingossakin äänipöydän taakse. Minun ja äänipöydän välille ei ole kehittynyt mitä lämpimintä suhdetta, mutta olen kiitollinen saamistani opeista.

Oma arvostus suunnittelijoita ja teknikkoja kohtaan on kasvanut valtavasti. Jokaiselle ohjaajalle ja näyttelijälle tekisi hyvää istua joskus äänipöydän takana ymmärtääkseen paremmin työn realiteetteja. Hyötyajattelun hylkäämisellä on ollut myös toinen mieluisa seuraus: olen saanut vastaanottaa sen, mitä hetki antaa.

On ollut ihanaa vain katsoa kakkosvuoden teatterilaisia ja ihailen aidosti sitä, kuinka taitavia he ovat. Nyt minuun on viimeistään iskostunut, kuinka tärkeää katsominen on. Uskon, että se tekee meistä parempia taiteilijoita ja yksinkertaisesti parempia ihmisiä.”

[Ylläolevat ohjaajien tiivistelmät olen tähän artikkeliin lainannut referoiden esityksen tyylikkäästi muotoillusta ohjelmalehtisestä.]

 

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

KÄSIKIRJOITUS: Liv Strömquist
OHJAUS: Elina Kilkku
OHJAAJAN ASSISTENTTI: Katri Leppälaakso
MUSIIKIN OPETUS: Elsi Bergroth
KOREOGRAFIAT JA TANSSIN OPETUS: Katri Liikola
PUHEEN OPETUS: Heini Nikander
DRAMATISOINTI: Ona Korpiranta
SUOMENNOS: Helena Kulmala

LAVALLA: Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen II vuosikurssin
Elli Arstila, Heikki Hoppania, Kaisla Jaakonaho, Lina Juusela, Teemu Kalliokoski, Elias Kaukkila, Tino Karttunen, Minka Kosonen, Martta Kukkonen, Aino Kuronen, Albertta Leppäniemi, Aapo Loimalahti, Jade Manner, Minea Mantsinen, Katinka Ritvanen, Ville Saastamoinen ja Peetu Savolainen

Lehdistötilaisuudessa 13.11.2024 klo13 teoksen ohjaajat ja näyttelijät kertoivat vaikutelmistaan omista tuntemuksistaan teatteriesityksensä annista meille median edustajille. Merkitsin tuosta vilkkaasta, viisaan hauskasta keskustelusta näiden taitavien teatterintekijöiden hienoista kokemuksista ja ajatuksista sekä vastauksista joitakin tähän luettelomaiseen yhteenvetokyhäelmääni:

Esitystila on valitettavasti esteellinen, mutta pyörätuolipaikat on järjestettävissä. Olethan meihin etukäteen yhteydessä sähköpostitse, mikäli tarvitset apua esitykseen saapumisessa tai haluat lisätietoja. Avustajan lippu on ilmainen.

Noudatamme tiloissamme turvallisemman tilan periaatteita, joihin toivomme myös yleisön sitoutuvan. Lämpiössä on sukupuolineutraalit WC-tilat.

Esitys sisältää teatterisavua, välkkyviä valoja ja kovia ääniä.

Esitykset 15.11.-8.12.2024 Lahden kansanopiston teatterissa (Aleksanterinkatu 4).
Varaa lippusi täällä: Esitykset – Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

 

Lahen uutisia palaa esitykseen sen ensi-illan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *