Kategoriat
yhteiskunta

Lahden kaupunginvaltuuston työn arvostaminen

Lahden%20kaupungintalo%20ja%20EU-lippu.j

Kunnioitan niitä muutamia lahtelaisia, jotka jaksavat käydä Lahden komeassa Kaupungintalossa seuraamassa kaupunkimme ylimmän päätösvallan, Kaupunginvaltuuston, keskustelua vuoroin kaupunkimme kurjuuteen vuoroin sen erinomaisuuteen keskittyneistä päätöksistä ja ennen kaikkea valtuutettujen puheenvuorojen toisiaan sättivää kinamaista keskustelua.

 

Vielä enemmän vaatii viihteeseen vihkiytyneeltä lahtelaiselta tv-seuraajalta jaksamista katsoa samaista kokousta tv-lähetyksenä. Muutaman alkuminuutin täysin 1930-luvun kokousmenon kokousrutiineihin (Rostedt) jymähtäneiden pykälien typeryydessä lahtelaisasukas nopeasti jo kääntää kanaviensa ohjelmakääntönappuloita päästäkseen takaisin elämän ja viihteen normaaliseen, suruttomaan arkiviihteeseen.

 

Kun seurasin Lahden kaupunginvaltuuston 11.11.2024 koko kokouksen, tulin muiden seuraajien kanssa kovin surulliseksi. Puolitoistatuntia täysin turhaa puheenpörinää, josta poliittisesti pitkään grillatut valtuutetut jaksoivat vääntää toistensa ja heidän poliittisten käsitystensä mollaamista. Yleisilmiönä kovin moni harvoista puheenvuoronkäyttäjistä nimitti päävastustajaansa arvostamakseen valtuutetuksi. Siinä tuon arvostamisen vilpillinen huippu todella todentui!

 

Kristillisen liiton ennen sympaattiselta (Falk) taholta moitittiin yhtä valtuustokollegaa (Aaltonen), joka sanoi suorat sanat kokouksen lopputuloksesta ja juuri käytävän kokousasian – veronkorotuksen – ajankäytön turhuudesta kaikkien tietäessä siitä seuraavan äänestyksen selvän lopputuloksen. Tämän kristillisen valtuutetun mielestä valtuustokollega ei saisi omalla valtuustoa vähättelevällä tavallaan vähentää kaupunginvaltuuston arvovaltaa, mutta samassa itse kuitenkin oikein kädessään irtolehtisiä heiluttaen totesi, ettei ole ehtinyt omaa puheenvuoroaan riittävästi valmistella. Siinäkö se arvovalta sitten on: kun noihin vuodessa tosiharvinaisiin yleisölle julkisiin valtuustokokouksiinkaan ei ehditä edes omaa kannanottoa ennalta jo asiakirjoihin tutustumalla valmistaa! Samaa jargonia oli eri puolueita katrillin tavoin monina valtuustoaikakausinaan vaihtaneen kaupunginvaltuutetun (Ratia) puheet: hän myös ilmaisi ottavansa puheenvuorossaan esille joitakin mieleen tulevia pointteja kaupunkimme asioista enempää niihin valmistautumatta.

Lahden kahden suurimman valtuustossa istuvan puolueen edustajat (Sosialidemokraatit Laakso ) ja (Kokoomus  Putula) tuntuivat molemmat jääveiltä ja epäonnistuneilta tässä kokouksessa puolueittensa nokkahenkilöinä puheenvuorojaan käyttämään. Laakso oli viime viikkoina menettänyt maineensa johtamansa Lahti Aquan Italianmatkan tarpeellisuutta julkisuudessa puolustaessaan ja Putula taas tässä kokouksessa, ensin sen alun siistissä, mutta sitten pelkästään naljailevissa puheenvuoroissaan alentui mollaamaan lahtelaisia sosialidemokraatteja (ja samalla heidän äänestäjiään). Putula myös politisoi lahtelaisen harvinaisuuden – Inspiksen – vasemmistolaiseksi, kertomalla (demari Ripatille), että tämän puolustama Inspis oli jo saanut lisäavustuksensa kaupunginhallituksessa, vaikkei sen nimi tarkoituksellisesti näykään tehdyssä Kaupunginhallituksen lisäavustuspäätöksessä.

 

Useasti kokousta johtanut puheenjohtaja joutui vaatimaan hiljaisuutta kokousedustajien pulinoidessa muiden valtuutettujen puheenvuorojen aikana, jopa huudellessa (McCarron) vakiintuneiden  tapojensa mukaisesti toisia valtuutettukollegojaan häiriten ja näin sitä Lahden kaupunginvaltuuston penättyä arvovaltaa omalta osuudeltaan nostaen.

Asiallisia ja perusteltuja puheenvuorojakin löytyi sentään muutama (Lientola, Viljamaa, Karjalainen, Ripatti, Vaara U, Rissanen, Sairomaa, Rostedt) joukosta – jos kohta kovin arvoituksellisiakin (Kari, Kaikkonen) tarkoituksiltaan.

Tehty, laadultaan puheenvuoropöllytyksellisenä keskusteluna alustettu päätös meni äänestykseen. Kyseessä oli § 119 tulevan meiltä veronmaksajilta kerättävän vuoden 2025 veroäyriprosentin suuruus. Kaupunginhallituksen ehdotus päätökseksi oli 8,1 % ja tehty, kannatettu vastaehdotus 8,3 %.

Kokouksen alussa pidetyssä nimenhuudosta puuttui yksi ja paikalla oli 58 valtuutettua. Puolitoistatuntia kestäneen kokouksen viimeisen yhdeksänminuuttisen aikana heitä oli kuitenkin kaikki 59 paikalla, koska vajaan kymmenen minuuttia ennen äänestystä (klo 18.14)  puuttuva jäsen (Tapiola) oli ilmestynyt paikalle.

Katsojakysymykseni suuntautuu Kaupunginvaltuuston arvostuksen lisäksi sen kokouksen osanottajien palkkioihin: saiko reilun 14 minuuttia kokouksessa paikalla ollut valtuutettu myös täyden kokouspalkkion?

https://www.youtube.com/watch?v=UH71w1SDBts

 

 JÄLKIKIRJOITUS 18.11.2024

14.11.21 Olin lähettänyt ylläolevan artikkelini asianomaisille keskeisesti artikkeliin liittyville kaupunginvaltuutetuille. Odotin tietenkin vastauksia, joita sain kyllä lukijoiltani.

 

Tänään 18.11.24 klo 8.30 selvitin vielä tuota samaa asiaa vastaavien Tampereen ja Espoon kaupungin hallintosääntöjen määräyksistä kaupunginvaltuutetun palkkion määräytymiseen kokouksessa vietettyyn paikallaoloon:

Tampere: Palkkion maksamiseksi valtuuston kokouksesta edellytetään, että valtuutettu on ollut läsnä alle kahden tunnin kestävässä kokouksessa koko ajan ja yli kahden tunnin kestävässä kokouksessa vähintään kaksi tuntia.

Espoo: Toimielimen jäsenelle maksetaan kokouspalkkio edellyttäen, että jäsen on ollut kokouksessa vähintään kaksi kolmasosaa toimielimen kokousajasta tai vähintään kaksi tuntia.

 

18.11.24 klo 11.22 Lähetin sähköpostitse tämän Lahen uutisia-artikkelin kysymyksen vastattavaksi Lahden kaupungin lakiasianjohtaja Paavo Virkkuselle sekä valtuustokokouksen puheenjohtaja Juha Rostedtille. Virkkunen vastasi heti ja sanoi lähettävänsä asian vastattavaksi kaupunginkansliaan Anu Valtavaaralle.

Tänään 18.11.24 klo 12.55 sain seuraavan sähköpostin:

”Hei,

Vastaan hallintojohtajan puolesta: Kaupungin hallintosäännön luottamushenkilöiden palkkioita ja korvauksia koskevassa erillissäännössä ei määritetä sitä, kuinka kauan kokouksessa on oltava läsnä kokouspalkkion maksua varten. Palkkio maksetaan kaikille, jotka ovat olleet kokouksessa läsnä, läsnäoloajasta riippumatta.

Terveisin,

Risto Uotila

hallintopäällikkö

Lahden kaupunki”

Yhteenveto:  Lahden kaupunginvaltuutetun ei tarvitse siis kuin käväistä valtuuston kokouksessa ja hän saa siitä täyden valtuutetulle kuuluvan kokouspalkkion.

3 vastausta aiheeseen “Lahden kaupunginvaltuuston työn arvostaminen”

No nythän tämä Lahden kaupungin päätösten laillisuus ja laittomuus minullekin aukeni.
Valtuutetuilla ei olekaan mitään sääntöjä käyttäytyä kokouksessa kuten Lahen uutisia artikkelissa todistetaan. Mutta huippuna, ettei tarvitse juurikaan olla edes kokouksessa paikalla, kun saa jo kokouspalkkion. Onko moisia kuntia Suomessa montakin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *