Kategoriat
kulttuuri teatteri

Neljäkymmentä vuotta taitavaa teatterilahjakkuutta

Reviisori            Päällystakki           Jäniksen vuosi             Skavabölen Pojat

Lahden Lauantainäyttämö perustettiin 40 vuotta sitten Lahden Kansantalo kotinäyttämönään. Tuolloin tämä yksi tärkein kaupunkimme kulttuuritilaisuuksien juhlasali toimi elokuvateatterina. Ainoat vapaa-ajat sen näyttämöltä löytyivät silloin, kun elokuvia ei esitetty – lauantai-iltapäivä oli siis ainoa mahdollisuus valloittaa elokuvabisnekseltä lava. Alkuaan revyyteatteriksi mietitty teatteri sai luontevasti nimekseen Lahden Lauantainäyttämö. Vuokrakuluja ei ollut, sillä Lauantainäyttämö lupasi, että Kansantaloa omistava poliittinen yhdistys voi käyttää tilaisuuksiensa ohjelmansuorittajina lauantainäyttämöläisiä.

 

Kansantalossa alkoivat myös ensimmäiset esitykset tämän alkuaan pääosin kaupungin virkamiesten perustamasta harrastajateatterista, kuten he tänäänkin itsensä luokittelevat.  Vuosi Lauantainäyttämön perustamisesta avautui myös Lahden kaupunginteatterin uusi rakennus ja kaupunginteatterimme ennen sitä Pienenä näyttämönä käyttämä Loviisankadun Pikkuteatteri vapautui Lahden kaupungin muun kulttuuritoimen käyttöön.

Myös Lauantainäyttämö pääsi parin alkuvuotensa jälkeen  nykyisin monen eri taiteenlajin kotiareenalle, yhdeksi vakituiseksi käyttäjäksi Loviisankadun Pikkuteatteriin ja siellä esityksensä toteuttamaan. Nykyisin Lauantainäyttämön harjoitustilana on tosi pieni, vaatimaton kellarihuone aivan kaupungin keskustassa,  pienellä alivuokralaishinnalla.

Monenlaista sekavaa seurakuntaa on Lauantainäyttämön virallinen, tarkoin säännöin rekisteröity organisaatio sekä esittäjäjoukko sisältänyt: kaupungin virkailijoita, jopa teatterista kiinnostuneita naisia, esittäviä ja kuvallisia taiteita pitkälle harrastaneita sekä myös täysin ummikkoja näyttelemisen ensikertalaisia.

Haastattelukuvassa on kaksi Lauantainäyttämön viimeisten maineikkaiden ja palkittujen menestysnäytelmien rooleissa mukana ollutta, kuvassa vasemmalla on teatteritekstien sovittajataituri ja osaltaan myös Lauantainäyttämön hallinnossa keskeisesti aikanaan toiminut Kari Kitunen, joka on nyt laatinut juhlapäivänä julkaistavan näyttämön 40-vuotishistoriikin. Toinen kuvassa näkyvä persoona (molemmat tosiasiassa vakavia suurhumoristeja) on teatterin rahastonhoitaja Susanne Mast, jonka teatteritaival on vasta viime vuosina johtanut myös hyppyyn teatterilavalle – sen täydellisesti valloittaen.

Tosiasiassa me teatterifriikitkin olemme seuranneet useita Lauantainäyttämön vaiheita nuo neljäkymmentä vuotta turhan sivussa, vain silloin tällöin niitä käyneet katsomassa ja todenneet, että näyttämön taiteellinen taso on ollut kirjavaa. Tae esitysten mielenkiinnolle on useimmiten löytynyt ohjaajista, ammattitaiteilijoista, joista keskeisesti Lahden kaupunginteatterin näyttelijät ovat oman työnsä ohessa toimineet vapaa-aikoinaan näytelmien tulkintatason nostamisen avainhenkilöinä.

Viimeisen neljän vuoden ajalta on muutos ollut taiteellisesti merkittävä. Ohjaajaksi saatu Tapani Kalliomäki on löytänyt teoksia, jotka ovat suomalaisissa näytelmätulkinnoissa merkittäviä harvinaisuuksia, ottanut käyttöön ajallisesti ja harjoituksellisesti ammattiteatterin kaltaisen harjoittelumuodon ja myös näyttelijöiksi on näin valikoitunut osaavaa, harrastukseen ammattimaisesti uppoutuvaa, teatteritaiteen hehkuun syttynyttä taitavaa teatterilahjakkuutta. Voidaan sanoa, että Lauantainäyttämöstä on tullut yksi Lahden omintakeisimpia, kiinnostavimpia ja taiteellisesti korkeatasoisten esitysten takuuvarma teatteri. Näin on samalla käynyt myös muiden Lahden ympäristön teatteriharrastajanäyttämöiden. Usein löydämmekin jo kesäteattereista samoja näyttelijöitä niin Pisarateatterin, Orimattilan teatterin kuin Lauantainäyttämön näyttelijälahjakkuuksia – ja parhaimmissa tapauksissa aina ammattinäyttelijän ohjaamina.

Päällystakki  ja sen näyttämätoteutus sai Lauantainäyttämön tulkintana Suomen Harrastajateatterikatselmuksen näytelmäesitysten jaetun ensimmäisen palkinnon Jyväskylän Harrastajateatteripäivillä 2022.  Jäniksen vuosi taas esitettiin suurella näyttämöllä v. 2023 Suomen Harrastajateatteriliiton 50v juhlanäytöksenä.

Tämän vuotisen Skavabölen pojat -esityksen omaperäisintä on harvinaisen tehokas näyttelijätyö sisäistetyllä kypsällä näyttelijäilmaisulla. Se vie mukanaan niin, että unohdamme ajan ja paikan, vaivumme nautittavaan tunteen vaikuttamistenhoon kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Näyttelijää ja katsojaa yhdistää esityksen hellittämätön voimalataus, joka vie kuin huomaamattamme eläytymään mukaan tapahtumiin.

https://lahenuutisia.fi/2024/03/17/lauantainayttamon-skavabolen-pojat/

Skavabölen Pojat -esitys on vielä kaksi kertaa yleisön nähtävissä Pikkuteatterilla:

lauantaina  9.11.2024  klo 16 sekä
perjantaina  15.11.2024 klo 19.

Varsinainen kutsuvierasnäytös esityksestä on yhtenä ohjelmanumerona  lauantaina 16.11. 2024 klo 15.00 Lauantainäyttämön  40-vuotisen toiminnan juhlassa.

 

Mitä seuraavaksi?

Samaan suuntaan on jatkettu ja otettu myös Skavabölen poikien jatkotarina Antti Raivion Huokausten Laakso Lauantainäyttämön tulevan kevään näytelmäksi. Harjoitukset Tapani Kalliomäen johdolla ovat jo käynnistyneet. Ensi-ilta on maaliskuussa ja esityksiä toukokuun lopulle saakka.

https://www.lauantainayttamo.com/

lauantainayttamo@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *