Kesämökin sähköttömässä, tieto- ja viestintälaitteettomassa joutsenten, kurkiparin ja varsinkin tikan sekä Päijänteen vapaiden selkien ja tyrskeiden tuottamassa maailmanautuudessa saattaa joskus kaivata yhteyttä maailmalle. On toisinaan merkittävää tiedonsaantia, kun saa tai joutuu pelkän radion tietojen varassa pohtimaan elämänmenoa maailmassa.
Radion kahden minuutin pituiset uutiset koko päivän, joka tunti on sellainen tapaus, mikä tuolla kiireettömässä maailmassa tosin saattaa sekin usein unohtua: sää ja varsinkin ukkonen jää silloin vain luonnolliseksi ja selittämättömästi nautittavaksi luonnonvoimaksi.
Joskus voi – kuten näin Pariisin 2024 olympialaisten läheisyydessä – kuulla radion avatessaan oikein haastattelujakin ja painavaa sanaa vaikka ihan urheilun asiantuntijoilta. Yle/Jyväskylä-Etelä Savo -studiossa 13.8.24 haastattelussa oli Kilpa- ja huippu-urheilun instituutti KIHU:n toimitusjohtaja Arto Kuusisto, jota haastatteli Mikko Maasola. Kuusisto tuli tehtävään Olympiakomitean varatoimitusjohtajan paikalta viime syksynä.
Kun toimittaja aloitti haastattelunsa Pariisin Olympialaisten suomalaismenestyksestä, hän otti johdannoksi Suomen Olympiakomitean r.y:n virallisen määritelmän – voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys.
Haastateltava jäikin aiheesta (Olympiakomitean varatoimitusjohtaja-talousjohtajana toimineena) entisenä, yhtenä kuudestakymmenestä Olympiakomitean määräämättömäksi ajaksi palkatuista vakituisista työntekijöistä miltei sanattomaksi. Kuulijana laskin ensimmäisten minuuttien aikana hänen sanomanaan tota-sanoja jo tusinan. Niin se on. Kuinka epäileviksi tuotanoin puhekieleen muotoutuneen sanalyhenteen tota-sanan viljelytapaan todellisuudessa joudumme, kun omaa osuuttamme ja vastuutamme yritämme kokonaan tässä olympia-asiassa kieltää tota totanoimalla.
Tosiasiassa olympialaisten osalta urheilijat ja maailma elää olympiadin eli nelivuotiskauden täysin tulevien olympialaisten voittamis-tavoitteissa, sillä varsinaisiksi lajiedustajiksi Suomessa valitaan aina heti olympialaisten jälkeen Olympiakomiteaan täysin uudet henkilöt. Jätän tässä kolumnissa täysin haastateltavan antaman kokemus- ja asiantuntijatiedon referoimatta ja otan tavan, jolla me oman osuutemme kuin piilottamalla sivuun, kiertämällä ja selityksiä kehittelemällä saamme pääasiaksi totanoinnin suomalaisuuden merkittävimmäksi tyypilliseksi tavaksi suoriutua asiasta kuin asiasta.
Kuva Pirjo Virtanen
Yksi vastaus aiheeseen “Olympiaurheilun suomalainen totanointi”
Pariisin olympialaiset – kansallinen kollektiivinen häpeä?!