KUVASSA Anna Victoria Eriksson, Pauliina Saarinen, Anna-Mari Kähärä, Sara Puljula, Linda Hämäläinen, Eija Ahvo, Susanna Haavisto
KUVA Maria Peltoniemi
Kokemuksekseni valitsemastani Tampereen Teatterikesän yhdeksän esityksen kokonaisuudesta ammattitaitoisimman, hauskimman, puhuttelevimman, nautittavimman, ymmärrettävimmän, sukupuolipaljastavimman, rehellisimmän, realistisimman ja opettavimman sekä taatusti uusimuotoisimman koin ehdottomasti – innostuneesti esityksen joka hetkestä nauttien ja mieleeni painaen – Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa jo ennen koronaa pyörähtäneen Kysy siskoilta -musikaalin.
Tampereen Teatterikesän Turun kaupunginteatterin musikaali Kysy siskoilta on aikakautemme naiseuden täydellinen aarreaitta. Kysy siskoilta -esityksessä hormonit, kuukautiset, keskenmenot, PMS-oireet, lapsettomuus, synnytys, konkreettinen häpeä, gynegologi-käyntien jäykät korniudet, teininä koettu nolous, panemisen ihanuus, ulkonäköpaineet, kuumat aallot ja yleensäkin naiseuden hävetty ja vaiettu kehollinen pyhyys, sukupolvien ja äitien varjelema salaisuus – tuo vielä pitkä luettelematon määrä käsitteitä ja naiskokemuksia vilisee esityksessä täyttäen lähes kolmetuntisena esityksenä päämme ajatukset ihanasti ymmälle.
Musikaalin esityskonsepti ja käsikirjoitus on ohjaaja Satu Rasilan, musiikki säveltäjä Anna-Mari Kähärän ja laulujen sanojen luontevat ja iskevät riimit Susanna Haaviston.
”Naisen elämän tabumaisimmat tai häpeää synnyttävimmät aiheet askarruttivat käsikirjoittaja Rasilaa. Tutkittuaan omia kokemuksiaan, alan kirjallisuutta ja asiantuntijoita, hän päätyi kysymään asiaa todellisilta asiantuntijoilta, naisilta -nekin rajaten siskoiksi (joita aina vieläkään äidit eivät luottohenkilöinä ole). Rasila vakuuttui vinkistä, että on parempi kysyä siskoilta kuin lukea kirjoista, miten hormonit heittelevät teini-iästä vaihdevuosiin. Historiankirjojakin teokseen on luettu. Jo antiikin aikaan Ateenassa hysteria oli monen naisen diagnoosi ja tämänkin päivän lääkäridiagnooseissa.”
Esityksen idea, sanat ja käsitteet kajastuvat teatteriteoksissa kovin vähän käytetyiltä, emmekä me miehet ainakaan niiden mukanaan tuomia tunteita juurikaan ole saaneet kokea, noteerata edes kymmenien avioliittovuosienkaan aikoina. Entä kun tuon kaiken meihin ahtaa aivan vallattoman taitava ja hauska, pelkkä naistaiteilijoiden laulutaitoinen, upeasti näyttelevä seitsikko, laulun ja sanojen sekä uusien sävelten esitysmuodossa – saa naiseus taatusti karvalleen, veritipalleen, tuntemuksineen upean kuvauksensa – ja me yleisö, miehetkin olemme luotettavuudestamme ja yhtä aikaa esityksen avoimuudesta jo täysin myydyt.
Olen vieläkin otettu tuosta esityksen rehdisti paljastavasta (jopa kielivarantoamme luontevaksi laventavasta..vittu, pillu, perse, muna…) asian arkipuheiksi muuntavasta luontevasta asiasanaston käsittelystä ja rohkeudesta.
Tietenkin nämä esitystaiturit tavoittavat aiheensa sisältörepliikeissä useat kummajaiset, niitä pohtien. Vaikkapa: miksi näistä asioista puhuttaessa lääketiede määrittelee ne naistentaudeiksi. Miksi tällainen vanhanaikainen rajaus lääketieteessä ja sen hoitomenetelmissä vielä tänään? Eikö miestentauteja vielä ole edes omaksi lajikseen rekisteröity? Siinä tasa-arvoa!
Teos ei naura naisille eikä naisista. Naiseus on jokaisessa yksilössä erilainen, sen ominaisuudet ja erilaiset tuntemukset se tunnistaa ja käskee, kutsuu keskustelemaan yksilön persoonallisuuden erilaisuudesta ja vahvistaa siten elämämme yksilönvapautta laaja-alaisella käsittelytavallaan.
Ennen muuta kuitenkin koko Kysy siskoilta -esityksen voima on kahden ikäpolven toisiaan ruokkivasta, kannustavasta, ilottelevasta, leikkivästä tenhollaan ja tunteillaan täydestä, nautittavasta musikaalisesta esityksestä. On rikkaus, että tutut, kuulut protesti- ja revyylaulun laulumusiikin tähdet, laulelmien, musiikkituotantojen spesialistit, pop musiikki- ajan soolo ja yhtye-esiintyjät, musikaalien sankarittaret Susanna Haavisto ja Eija Ahvo antavat tulla sensuellisuutensa arat sopukat kymmenien vuosien ajalta kokemuksillaan ja laulullaan hurmaten. Toisinaan tuo protestinen laulutapa saa väkevää ylivoimaa miltei huutavassa tulkintabalanssissa – sen se ansaitseekin tiedonjakamisen avautuessa jo viimein monelle sukupolvelle – myös jälki- ja etukäteen.
Teos tavoittaa tehonsa, kun vastavuoroisesti nuori lapsenhankkimisikäisten valtavan persoonallisten, maamme musiikkiteatterien ja biisien taiteilijatarten sävel ja ääni-ihanuuksien tähdet Anna Victoria Eriksson, Linda Hämäläinen ja Pauliina Saarinen tuovat rinnalle omat tuoreemmat asiakokemukset ja tämänpäivän viihdelaulun karismaista loistoa. Tietenkin muusikot – säveltäjä pianisti, sävelten virtuoosirunoilija Anna-Mari Kähärä ja basisti-laulaja Sari Puljula takaavat esityksen musiikillisen kokonaisuuden, teoksen loiston täydelliseksi.
Omana musiikkiherkkunani on pakko mainita tusinan eri sävellyksen ja naiskeskustelun yhden teeman hurjasti tilittävä biisi: puhuttaessa siitä loputtomasta aiheesta, miten naisen ulkonäölle käy kropan vanhentuessa ja iän karttuessa. Laulu ja esitys ”Peilit on perseestä” on täydellinen tilitys ja yhteenveto asiasta.
Kysy siskoilta -teos hehkuu tyylikkäänä, modernina, kaikenikäisille meille, naisille, miehille, mummoille, papoille, isomummoille, isopapoille tädeille, sedille, sinkuille, murrosikäisille tarkoitettuna elämänkulun hienona, revyymäisen räväyttävänä naiseuden ylistysoodina hienoin sävellyksin ja unohtumattomin tulkinnoin.
KYSY SISKOILTA
TURUN KAUPUNGINTEATTERI
Esiintyjät
Eija Ahvo, Anna Victoria Eriksson, Susanna Haavisto, Linda Hämäläinen, Anna-Mari Kähärä, Sara Puljula ja Pauliina Saarinen
Käsikirjoitus ja ohjaus
Satu Rasila
Musiikin sävellys, harjoitus ja kapellimestari
Anna-Mari Kähärä
Laulujen sanat ja Mustaa valoo -monologi
Susanna Haavisto
Mustaa valoo -koreografia ja koreografinen konsultaatio
Sonya Lindfors
Valosuunnittelu
Jarmo Esko
Äänisuunnittelu
Eero Auvinen ja Iiro Laakso
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Naamioinnin suunnittelu
Jessica Rosenberg ja Petriina Suomela
Esitysarvio on kirjoitettu Turun kaupunginteatterin näytelmän 6.8.2024 esityksestä TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä Tampereen Teatterikesässä.