Kategoriat
kulttuuri taide

Esa Blick – hiekan suvereeni taidemaalari-ihme

Olen seurannut Esa Blickin kuvataidetta vain kovin haravasormisesti 1990-luvulta lähtien ja hänen taideaikaansa, Kärkölä-kaudelta alkaen – valmistuihan Esa aikanaan taiteilijaksi Lahden kuulusta taidekoulusta. Silloin jo hänen akryyli- ja hiekkamateriaaliset työnsä olivat alkavan 2000-luvun uniikkia lahtelaisseudun omailmeistä maalaustaidetta ja työt löysivät näkyvät sijansa hankintoina moneen suureen julkiseen tilaan – kuten Aikuiskoulutuskeskuksen (nykyisen Paavolan kampuksen) ruokalan seinälle siellä yhä ihailtaviksi.

Mutta sitten vuosituhannen alkukymmenellä, kun kuvataiteet eivät maassa oikein menneet enää kaupaksi, oli pakko saada toimeentulo muusta ammatista. Tryffeleihin koulutetut omat maankuulut maustenenäkoirat, niiden kasvattaminen ja omat tuotteet tryffeliherkkujen valmistajana, valtakunnallisesti harvinaisena myyjänä sekä ihan oikeana huippulaatuisena pikkuravintoloitsijana vei miehen ja perheen toisenlaiseen, tälle monitoimijalle jälleen oikeaan ammattiin, asiakaspalvelutehtävään Lahden ydinkeskustan pienen hurmaavan kivijalkaravintolan herkkuruokien loihtijaksi.

Taiteen nimissä, monen vuoden tauon jälkeen viimeksi 6.10.2018 löysimme Esa Blickin Galleria Nuovon näyttelytilasta taidenäyttelynsä avajaisista. Kun sinne, yleisön täyttämään galleriaan astuin, kysyin, kenen töitä täällä on näytteillä ja Esa vastasi, että yhden kuvantekijän tuolta Pyhättömänmäeltä ne taitavat olla. Ei tosin niin, etteikö päivittäin ehdittäisi kädellä tai parilla sanalla tervehdys huitaista naapurien kesken, mutta innostunut ja uusiutunut taiteilija tuntui olevan tuossa uudessakin ammatissaan, ihailtavan inspiroituna täydessä nyt myös taiteilijaelementissään. Myös hänen suuressa taiteilijan ateljeessaan Askon entisessä tehdashallikiinteistössä saimme muutama vuosi sitten käväistä kokki-taidemaalarin valtavia, voimakkaita väripintoja, tuolloin enemmänkin siveltimin työstettyjä maalauksia ihastelemassa.

 

Kuusi vuotta on nyt kulunut. Taiteilija-ravintoloitsija on palannut takaisin aidoksi taidemaalariksi.

Laatikkoleikki, 2023, yhdistelmätekniikka 120 x 160 cm      (myös artikkelin otsikkokuva)

Uusi näyttely avattiin 3.7.2024 harvinaisessa PETIT  ST LOUIS -liikkeen tyylikkään korkeissa, kaari-ikkunaisissa tiloissa Rautatienkatu 18. Tusina Esa Blickin teoksia on esillä tässä intiimin pienessä, lahtelaisittain harvinaisen epookissa, taidetilaksi muuntautuneessa vanhatyylisessä, valkoisessa tilassa. Maalaukset on taiteilijan suurenmoisella asiantuntemuksella upeasti ripustettu nähtäväksemme ja koettavaksemme.

Parin viikon sisällä lahtelainen taide on jo toistamiseen leimahtanut innostuneisuuden liekkeihin kaupungissamme: kiinnostunut ja suorastaan haltioitunut, keskusteleva yleisö valtasi koko näyttelytilan.

Näyttelygallerian omistajan Toni Putulan tervehdys ja taiteilijan puheenvuorot työtapansa esittelyineen olivat poikkeuksellisen mielenkiintoista taideantia kaupungissamme. Kysymyksiä sateli ja Esa Blick vastaili tekniikkansa, tekotapansa, varsin kansainvälisen hiekkamateriaalihankinnan merkittävyyden, työstämistaidon, koko pitkän prosessin työmäärän ja työvaiheiden mielenkiintoisia saloja meille paljastellen. Tyylikkään pikkupurtavan tarjoiluin ja onnittelumaljojen kilahduksin avajaistilaisuus maistui luontevalta kanssakäymiseltä läheisessä miltei tuttavallisessa ihmiskosketuksessaan.

Uusi tarina 2024, yhdistelmäteknikka, 52 x 58 cm

 

Tuntuu, että taidemaalari Blick on juuri nyt aidossa täydessä taiteilijaelementissään. Pelkkää tuottoisuutta kuvaa teosten tuoreus, viisi kuluvana ja seitsemän viime vuonna valmistunutta. Uusi taiteen luominen on pysähtymättömässä vauhdissa.

Blickin töiden muodoksi on muodostunut akryylin, hiekan ja väripigmentin täyttämät abstraktit kuvat. Niiden sisältönä aiheet voi katsoja itse mielikuvituksellaan ratkaista. Paljon täynnä erilaisia muotoja, mielleyhtymiä, osiksi rajattuja laatikoita, aihioita, yksityiskohtia väliin kuin tarve-esineitä, toisinaan jopa kuin sapluunaisia koneenosia, laitteita jotka on synnyttäneet maalauksiin kuvioita. Teosten hiekkamainen pintaharmonia on levollista, pastellisen pehmeähenkistä ja kuviollinen, arkkitehtimainen sommitelmallisuus aina uusimuotoisena ajatusta virkistävää ja mielentunnelmia käynnistävää. Taulut ovat kookkaita, moni-ilmeisen kiehtovia, harmonisen värikkäitä, toisinaan myös kuin vuosisatojen kulttuuriaikojen muinaisuuden muistumia, tummia, kaikki lämpimiä, äärimmäisen hallittuja teoksia katsella ja rauhoittua sekä antaa oman mielikuvituksen laukata tai levätä niissä.

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/esa-blick

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *