Kategoriat
kulttuuri teatteri

Helsingin uusi teatterisyksy alkaa jo kiehtoa

Helsingin Kaupunginteatterissa tuotettiin näytäntövuonna 2023-2024 yhteensä 23 ensi-iltaa. Katsojia teatterissa kävi syksyn ja kevään aikana yhteensä lähes 276 000. Tämän lisäksi yleisötyötoimintaan ja erilaisiin tapahtumiin osallistui yhteensä yli 30 000 henkilöä. Näytäntövuoden aikana nähtiin yhteensä 742 esitystä. Teatteri on käynnistänyt ympäristöjohtamisen projektin, jonka tavoitteena on saada Teatterin vihreä kirja -ympäristöjärjestelmä käyttöön HKt:n tuotannoissa.

 

Suurella näyttämöllä eniten katsojia keräsivät lumoava Disney-musikaali Pieni merenneito (65 644) sekä farssien klassikko Ilmasta rahaa (26 356). Arena-näyttämön katsotuin esitys oli jännitysnäytelmä Hiirenloukku. Sen kävi katsomassa yhteensä 44 002 katsojaa. Pienellä näyttämöllä eniten katsojia keräsi lähes kaikki näytöksensä loppuunmyynyt Jerusalem (8 938) ja kaksikielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä eniten katsojia sai musikaali Katrina (6 243). Studio Pasilassa eniten katsojia sai tanssiteos Veren häät (5 343), joka oli myös Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn näytäntövuoden katsotuin esitys. Lämpiöesityksistä suosituin oli pienen näyttämön lämpiössä esitetty joulusatu Kaksitoista lahjaa joulupukille (1 382). Pilottihankkeen jälkeen osaksi Kaupunginteatterin ohjelmistoa vakiintunut Nykyesityksen näyttämö keräsi näytäntövuonna yhteensä 2 498 katsojaa ja suosituin esitys oli sanaton nanonukketeatteriesitys Nano Steps (867 katsojaa).

Ympäristötekojen vuosi

Helsingin Kaupunginteatteri on halunnut panostaa vastuullisuuteen ja ympäristötekoihin.

”Uuden strategiamme myötä haluamme edelleen kehittää toimintaamme ja tehdä teatteria entistä vastuullisemmin. Koko kulunut vuosi on monien ympäristötekojen vuosi. Vihreän kirjan pilotoinnin myötä olemme muun muassa vaihtaneet koko suuren näyttämön valokaluston LED-heittimiin. Tämä ratkaisu tulee säästämään energiaa ja huoltokustannuksia ja vaikuttaa myös suuren näyttämön teosten taiteelliseen laatuun. Teatterin katolle rakennettiin myös oma aurinkovoimala, joka otettiin käyttöön keväällä 2024”, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman.

Lahen uutisia on arvioinut kuluneena näytäntövuonna Helsingin Kaupunginteatterin vihreällä korostetut esitykset.

 

Ohjelmistossa syyskaudella 2024

Syyskauden 2024 monimuotoinen ohjelmisto käynnistyy Nykyesityksen näyttämön Whatever Love Means -nykynukketeatteriesityksellä 7. elokuuta studio Pasilassa.

Suuren näyttämön syyskauden avaa odotetun ensi-iltansa 29. elokuuta saava totuuden, kauneuden, vapauden ja rakkauden yltäkylläinen juhla Moulin Rouge! Musikaali. Suuren näyttämön syyskausi jatkuu 17. lokakuuta, kun Astrid Lindgrenin rakastettu seikkailuklassikko Veljeni Leijonamieli saa ensi-iltansa. Joulukuussa suurella näyttämöllä virittäydytään joulutunnelmaan Seniorisoppa-joulukonsertissa 3. joulukuuta.

Arena-näyttämöllä nähdään syyskaudella ratkiriemukas uutuuskomedia Yllätysvieras, joka saa ensi-iltansa 12. syyskuuta. Lisäksi Arena-näyttämöllä jatkavat riehakkaanhaikea musiikkikomedia Forever Young sekä ikisuosittu Kiviä taskussa. Arena-näyttämöllä vierailevat stand up -koomikot Ali Jahangiri ja Iikka Kivi sekä Aulikki Oksanen 80 vuotta – Hyppy syreenien tuleenjuhlakonsertti.

Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa 5. syyskuuta saavat toiveikas uutuusdraama Ilon aika ja 9. lokakuuta syksyn tanssitapaus, Jarkko Mandelinin uutuusteos Silence.

Studio Pasilassa nähdään syyskaudella 4. syyskuuta alkaen valoa, iloa ja elämänonnea tarjoileva musiikkiviihdeilta Nainen – aina parhaassa iässä. Lisäksi studio Pasilassa jatkaa suosittu stand-up -klubi Club Act!one ja syyskaudella vierailee improvisaatioteatteri Stella Polaris.

Ruotsinkielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä saavat ensi-iltansa Lars von Trierin ylistettyyn elokuvaan pohjautuva musikaali Dancer in the Dark 31. elokuuta ja Minttu Mustakallion tähdittämä Århundradets kärlekssaga 10. lokakuuta. Lisäksi Lilla Teaternissa vierailee ruotsalainen koomikko Nour El Refai esityksellään Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter.

Malmin kaupunkitilaan levittäytyvä Helsingin Kaupunginteatterin ja Q-teatterin ensimmäinen yhteistyöesitys M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta saa ensi-iltansa 30. elokuuta Malmilla. Esitys on osa alueellista Pääroolissa Malmi -taidehanketta.

Vuosikertomus 2023 suomeksi

 

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17.30 (18.5.-26.7. ma-pe klo 9-16). Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 11-17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä (lippumyymälät kesätauolla 18.5.-28.7.) sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

 

Lisätietoja: Viestintäkoordinaattori Peppi Lehmussaari, peppi.lehmussaari@hkt.fi, 050 336 4747 Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *