Kategoriat
kansainvälisyys

Lahden Kirsikankukkajuhlassa juhlistetaan kevättä

Kirsikankukkajuhlaa vietetään Lahden Kirsikkapuistossa Launeella lauantaina 18.5. klo 14 alkaen. Juhla on maksuton ja kaikille avoin ohjelmallinen piknik-tapahtuma japanilaisen hanamin hengessä. Kirsikkapuisto on perustettu vuonna 2021 asukkaiden toiveesta Lahden osallistuvan budjetoinnin avulla.

Japanilais-suomalaista kulttuuriohjelmaa

Kirsikankukkajuhlan avaa Japanin Suomen suurlähettiläs Okada Takashi. Viimevuotiseen tapaan paikalle saapuu myös kuninkaallisia – Suomen kirsikankukkakuningatar ja -prinsessa. Kansanedustaja Ville Skinnari pitää puheen Suomen ja Japanin kulttuuriyhteistyön pitkistä perinteistä.

Perinteistä japanilaista koto-musiikkia kuullaan kahden muusikon Johanna Aho-Salakan ja Hiromi Hokkasen soittamana. Koto on perinteinen japanilainen soitin, jota soitetaan hiukan kanteleen tapaan. Lisäksi japanilainen Ayaka Miyashita esittää keväistä musiikkia pianolla.

”Kerro, koska se kukkii” on monitaiteellinen esitys, jossa yhdistyvät tanssi, runous ja musiikki. Runoilija Lealiisa Kivikarin, tanssitaiteilija Leena Keizerin ja muusikko Viljami Viippolan esitys luo runomuotoisia ja tanssiinherääviä kukintoja Kirsikkapuiston rinteeseen.

Unelmasta totta

Lahtelaiset nuoret, Sanna Ovaska ja Viivi Mikkola, esittävät perinteisen japanilaisen Harusame-tanssin. Tanssiesitys on saanut alkunsa Sanna Ovaskan unelmasta. Tammikuussa 2024 Sanna Ovaska kertoi Lahden kaupungin nuorisopalvelujen Mahdollistamolle toiveestaan harjoitella traditionaalista japanilaista tanssia niin, että valmis koreografia olisi esitettävissä Kirsikankukkajuhlassa. Suomesta tanssinopettajaa ei löytynyt, mutta Mahdollistamon avulla tanssinopetus järjestyi Japanista käsin Zoomin välityksellä.

Esitysten jälkeen on mahdollista osallistua tekijöiden pitämiin työpajoihin, joissa pääsee kirjoittamaan haikuja, tanssimaan runoutta, kokeilemaan origamien taittelua sekä japanilaista kaunokirjoitusta eli kalligrafiaa.

Kirsikankukkajuhlan askelmerkit

Hanami (suomeksi kukkien katseleminen) on Japanin merkittävin vuotuinen kansanjuhla. Hanamiin kuuluu olennaisesti piknik-eväiden nauttiminen. Lahden kirsikankukkajuhlaan voi tuoda omat eväät tai tilata ennakkoon aidon japanilaisen piknik-paketin, bento-boxin. Piknik-paketit myy ja valmistaa helsinkiläinen ravintola Murasaki.

Tapahtumaan suositellaan saapumista kävellen, pyörällä tai julkisilla, koska kirsikkapuistolla ei ole omaa parkkialuetta. Lähin parkkialue sijaitsee Launeen perhepuiston yhteydessä.

Kirsikankukkajuhlan järjestää vapaaehtoisista koostuva Kirsikkapuisto-työryhmä ja Lahden Runomaraton ry. Äänitekniikasta vastaa Painovoima ry. Tapahtumaa on tukenut Lahden eteläinen kumppanuuspöytä. Lahden kaupunki on tukenut ”Kerro, koska se kukkii” -esityksen toteuttamista. Tapahtuma järjestetään säävarauksella.

Tapahtuman koko ohjelma ja piknik-paketin tilausosoite löytyvät Facebook-tapahtumasta ”Kirsikankukkajuhla”.

Kuvassa Leena Keizer, kuvaaja Lasse Kantola

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *