Kategoriat
taide

Visuaalinen huipputaide haastaa selityskykymme rajoja 

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa (5.4.2024) koettiin Jeremy Shawn maailmanlaajuista menestystä kerännyt nelikymmenminuuttinen teoskokonaisuus ensimmäistä kertaa Suomessa. Niin sanottu Jaksoton järjestelmä rakentui seitsemään itsenäiseen samanaikaisesti toimivaan videolliseen ääni, valo ja liike- elementeistä luotuihin installaatioihin, jotka täyttivät Malvan lähes sataneliöisen ikkunattoman salin seitsemällä valtavan suurella yhteen suuntaan osoittavalla screenillä. Näissä liikettä tuottivat ihmiskehot intensiivisen tanssillisilla, harjaantuneen akrobaattisilla ja joukkoliikuntaisella nopeudella sekä ryhmäliikuntaisella yhteisvoimalla. Esiintyneet taitelijaryhmät ja Shaw yhdisti teoksessa eri taidemuotoja sekoittamalla kuvastokirjoon myös värielementtejä ja käsitteellisen taiteen ideoita. Ihmiskehon estetiikka, liikkeen voima ja ideana musiikkivideoiden tekniikka, sekä hämmentävän elokuvallinen kerronta loi teokseen tunnelmia, jotka arvoituksellisuudellaan virittivät katsojan ajattelun ratkaisemaan tapahtumaa, sen poikkeuksellisen vahvaa tapaa hermoärsytystemme ja psyykemme havahtumiseen.  

Transsendenssin mysteeri eli tietoisuuden tilan muuttuminen lienee ollut taiteilijan tarkoitus, mutta kokonaisuus ei ensi-istumalta ainakaan vielä sitä löytänyt vaan jäi täysin oman rajallisen havaintokokemuksemme pieniin ympyröihin, niihin konkretisoituen.  Ehkä tuo termin määritelmä ilmiöstä joka jää havaintokokemuksemme ulkopuolelle täyttyy toiste teosta kokiessa – nyt ainakin itse koin teoksen vaivautuneena, meluisana, kakofonisena, päämuodoltaan liian liikkuvana ja epämukavana, rauhattomana kokonaisvaikutukseltaan. 

Uskon ja tieteen välitilasta voisi Jaksottoman järjestelmän kenties usein kokiessaan transsisena kokemuksena jopa löytää. Mitään uutta ymmärrystä en itsestään teoksessa löytänyt suppeaan ajatteluuni. Jeremy Shawn monitaiteellinen suuruusluokaltaan jättiläismäinen teos ansaitsee silti vähintään kerran meidän jokaisen kokemuksen – ehkä se meistä viisaimmat ja ajatuskapasiteetiltaan mittavimmat palkitsee mysteerisellä ratkaisullaan. 

Jeremy Shaw (s. 1977) on kanadalaissyntyinen Berliinissä asuva taiteilija. Teoksissaan hän yhdistää eri taidemuotoja sekoittamalla niitä ja muuta erilaista estetiikkaa – luomalla tunnelman, joka haastaa katsojan selityskykynsä rajoille. 

Jeremy Shawn Jaksoton järjestelmä -näyttely on esillä Malvan kolmannessa kerroksessa. 5.4.2024 – 29.9.2024

https://www.malvamuseo.fi/nayttelyt/jeremy-shaw-jaksoton-jarjestelma/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *