Kategoriat
kansainvälisyys teatteri yhteiskunta

Metsä Furiosa -suomalainen sellutehdas Uruguayn luonnontuhoaja

Teatteri puhukoon siellä, missä todellisuus on vaiennettu.

Rita Méndez asuu Centenariossa, Uruguayn sydämessä. Öisin hän myy seksipalveluita paikallisessa ”viskibaarissa” sellutehtaan ulkomaalaisille työntekijöille. Sitten hän päättää ryhtyä aktivistiksi. Oscar on Ritan isä. Hän on hylännyt äidinkielensä ja haluaa puhua vain suomea. Suomalaiset Lumi, Taimi ja Talo ovat saapuneet Centenarioon sellutehtaan vanavedessä, samoin kuin venäläinen Symon. Jokaisella heistä on ollut syynsä muuttaa maapallon toiselle puolelle.

Globaalin markkinatalouden luomassa todellisuudessa paikallisten ja ulkomaalaisten tiet risteävät. Millaisen jäljen se heihin jättää? Kuka heistä lopulta myy itseään ‒ ja millä hinnalla?

Uruguaylaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Marianella Morenan Metsä Furiosa vie katsojan uruguaylaiseen pikkukaupunkiin, jonne suomalaisjohtoinen monikansallinen yritys rakentaa maailman suurinta sellutehdasta. Poliittinen, runollinen ja musiikillinen näyttämöteos yhdistää faktaa ja fiktiota tuoden esiin kolonialismin monia kerroksia. Ne sekoittuvat toiveisiin ja pettymyksiin, jotka juontavat juurensa lupauksiin paremmasta elintasosta uruguaylaisissa kylissä ja pikkukaupungeissa. Kolonialismi ei näyttäydy ainoastaan yhteiskunnan rakenteissa, vaan se kohdistuu myös kieleen, mieleen ja ruumiiseen. Esityksen pääosaa Rita Méndeziä esittää uruguaylaisnäyttelijä Lucia Trentini.

Metsä Furiosa -teosta varten on kerätty aineistoa metsäteollisuuden vaikutuksista ihmisten elämiin Uruguayssa ja Suomessa. Suomalaisten ja uruguaylaisten taiteilijoiden yhteistyönä syntyvä Metsä Furiosa on Kansallisteatterin uuden Taivassali-näyttämön avajaisteos.

Kantaesitys Taivassalissa 5.3.2024

Palaamme esityksen arvioon.

Teos käynnistää alkavan komean Kansallisteatterin kolmen kantaesitysten ensi-iltaviikon. Lahen uutisia käy nuo kaikki esitykset kokemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *