Kategoriat
Uncategorized

Kulttuurista elämän suolaa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce dapibus aliquet sem, gravida congue lacus condimentum in.

 

Suomalainen teatteri tuntuu voivan erinomaisesti näin maaliskuussa 2022. Monen suuren ja pienen teatterin esitykset on loppuunmyyty jo koko keväältä. Lahdessa Teatteri Vanha Jukon Kaksi sisarta, Lahden kaupunginteatterin useat esitykset ja vierailuesitykset on loppuunmyyty. Lahden kansanopiston Teatteri I:n ensi-ilta on jo loppuunvarattu ja Suomen Kansallisteatterin suuren näyttämön sekä kolmen muun näyttämön esitykset keväältä on jo lähes kaikki loppuunmyyty. Teatteri Avoimien Ovien harvinainen, sodanvarjoista maailmantilannetta sivuava ensi-ilta oli sekin loppuunmyyty.

Syynä ei taida olla siis pelkästään elävän musiikin tai teatterin nälkä, vaan meidän ihmisten kaipuu takaisin yhteisöllisyyteen, kokemaan henkistä ravintoa kulttuurin pariin pitkän tauon jälkeen. Nyt on kaikenlainen henkinen kulttuuri päässyt lähes kokonaan pandemiakaranteeneistaan.

Tosin oman kaupunkimme päättäjät täydellisessä yksinkertaisuudessaan eivät tänä maanantaina 14.3.2022 valtuustokokouksessaan tuohon maailman typerimpään paperiin – kaupungin strategiaan – äänestyksen jälkeenkään lisänneet kulttuurin kehittämistä yhdeksi kaupunkimme kehittämispäämääristä.

 Onneksi strategia on Lahdessa juuri se virallinen paperi, jonka painoarvo on täysin nolla aidossa yhteiskuntapolitiikassa ja arkemme hyvinvoinnissa. Strategia-paperi on jo monen valtuuston osalta paljastunut turhuudeksi, jonka pohjalta kaikki typerimmätkin päätökset voidaan huoletta enempää asioita pohtimatta perustella.

 Lahen uutisia vuodatuksissa lähimmän kuukauden aikana uskaltaudumme halusta ja mielenkiinnosta kuitenkin seuraaviin teatterikäynteihin, niiden esitykset myös arvioiden:

Lahden kansanopiston Teatteri I  KESKENERÄINEN LAULU

 

KÄSIKIRJOITUS  Aleksi Lavaste & työryhmä
ALKUPERÄISTEOS  Georg Büchner
OHJAUS  Aleksi Lavaste
OHJAAJAN ASSISTENTTI  Eemeli Väisänen
KOREOGRAFIAT JA TANSSIN OPETUS  Meri-Tuuli Risberg
MUSIIKIN OPETUS  Virva Immonen
PUHEEN OPETUS  Heini Nikander

LAVALLA  Lahden kansanopiston Teatterikoulutus I
Roosa Björkstam, Julia Blomberg, Jere Hartikainen, Oona Hynynen, Jonas Kanto, Roosa Kari, Inari Kolehmainen, Roosa Kuosmanen, Maisa Laitinen, Siiri Lehtinen, Väinö Lehtinen, Miska Muilu, Eetu Nieminen, Julia Nurmi, Alberto Rama, Vinski Salo, Roosa Toivola, Olli Tulkki, Ville Vuorikoski, Emma Yildirim

Ensi-ilta pe 25.3.2022 klo 19.00

Esityspäivät ja lippuvaraukset:

https://www.teatterikoulutus.fi/esitykset/keskenerainen-laulu

Vallilan Kansallisteatterin näyttämö  FAUST

 

Johann Wolfgang von Goethen Faust (1808) on maailmankirjallisuuden ohittamaton merkkiteos Jumalan ja Paholaisen vedonlyönnistä, jossa pelissä on koko ihmisyys. Pääosassa on kyltymättömän tiedonjanon ja loputtoman ahneuden piinaama ihminen, joka lyhytnäköisesti tavoittelee hyötyä sielunsa kustannuksella. Vaikka kaikki olisi mahdollista, voiko kaikki olla sallittua? Pyhittääkö päämäärä keinot vai tuhoavatko keinot päämäärän? Gretan ja Faustin rakkaustarinan kautta Faust kertoo myös kääntymisen mahdollisuudesta – kenties viimeisestä tilaisuudesta valita toisin ja pelastua.

Anne Rautiaisen ohjaama Faust tarjoaa Vallilan Kansallisteatterin kokonaistaideteoksena, jonka runollinen ja vinksahtanut taikamaailma viettelee katsojan syövereihinsä.

Anne Rautiainen ja Eva Buchwald ovat tehneet Goethen klassikosta raikkaan sovituksen alkuperäisteoksen runollisuutta unohtamatta. Faustissa kuullaan Marzi Nymanin säveltämää musiikkia livetrion soittamana. Keskeisissä rooleissa esiintyvät Marc Gassot (Faust), Aksa Korttila (Greta) ja Juha Varis (Mefistofeles).

Ensi-ilta on to 31.3.2022

Liput ja esitystiedot:

https://kansallisteatteri.fi/esitys/faust/

Suomen Kansallisteatteri HAMLET

 

Ohjaaja Samuli Reunasen ja kirjailija-dramaturgi Aina Bergrothin tuliterä sovitus William Shakespearen ehtymättömästä mestariteoksesta luotaa sukupolvelta toiselle periytyvän trauman seurauksia. Se on viiltävä sukellus surullisen prinssin mielenkuohuihin ja karnevalistisen räiskyvä näyttämöteos identiteettien julmasta valtapelistä. Tämä klassikko on totta tässä ja nyt!

Esityksen nimiroolissa nähdään karismaattinen pop-prinssi Olavi Uusivirta, jonka vastavoimaksi Ofeliana kohoaa Fanni Noroilan vahva ja omaääninen taiteilijapersoona. Esityksen musiikin on säveltänyt kitaravirtuoosi Timo Kämäräinen, joka myös esiintyy Hamletin uskollisen ystävän Horation roolissa.

Esityksessä on voimakkaita kohtauksia ja suosittelemme esitystä 13 vuotta täyttäneille.

Ensi-ilta oli 10.3.2022

Tiedot esityksistä ja lipuista:

https://kansallisteatteri.fi/esitys/hamlet/

sekä

Teatteri Avoimet Ovet   MARIAN TUNNUSTUS

 

Marian tunnustus – muistokirjoitus hevoselle

ohjaus Hanna Kirjavainen
rooleissa Ella Pyhältö ja Outi Pulkkinen
esitykset 9.3.–10.5.2022

Marian tunnustus – muistokirjoitus hevoselle  –Teatteri Avoimet Ovet tuo näyttämölleen uutta kotimaista draamaa! Eletään Stalinin ajan viimeisiä vuosia 1940–50-luvun vaihteessa. Petroskoin Harmaan talon kellarissa on salaisen poliisin NKVD:n tutkintovankilan selli. Siellä lymyää inkerinsuomalainen Maria Jalava syytettynä laittomien uskonnollisten kokousten järjestämisestä. Samaan selliin heitetään kansannainen, joka sulautuu varjoihin sellin hämärimmässä nurkassa. Mykkä nainen peilinään Maria alkaa käydä läpi epäinhimillisten menetysten täyttämää elämäänsä. Maria joutuu tunnustamaan konfliktin tuntemansa jumalan ja missionsa välillä. Sellin kylmyydessä Marian usko hyvää tahtovaan pyhään murentuu ja pakovainuinen eläin astuu esiin. Juuri silloin mykkänä kuuntelijana lymynnyt kansannainen nousee ja alkaa laulaa ikiaikaista parannusriittiä. Hän laulaa niin kuin eläin laulaisi haavoittuneelle lajitoverilleen.

kalenteri
hinnasto
osta liput

https://www.avoimetovet.fi/kategoria/ajankohtaista/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *