Kategoriat
Uncategorized

Heinolan Seminaarin suojeltu, upea rakennuskokonaisuus säilyy

Sain tänään aamupäivällä viestin Heinolasta. Heinolan Seminaarin, entisen opettajanvalmistuslaitoksen, sittemmin  Opetushallituksen ylläpitämän täydennyskoulutuskeskuksen omisti Suomen valtion Senaattikiinteistöt vielä vuonna 2016, jolloin se myi sen kiinalaisomisteiselle Heinola Fin-China Business Center Oy:lle.

Seminaari on sen jälkeen jäänyt kiinalaisten yksityisomistuksessa täysin vaille huoltoa, hoitoa, toimintaa ja asukkaita. Ostaja sijoitti aikanaan ostotarjouksessaan siihen 860000 euroa, mutta ei ole pystynyt edes kiinteistöveroja saati muita juoksevia kunnallisia tai sähkö- ja lämmityskuluja maksamaan. Ostaja on julistautunut varattomaksi.

Kiinteistökokonaisuus, viisi rakennusta, on tyhjillään, rahan puutteessa se on sittemmin jätetty myös lämmittämättä. Rakennukset viruvat nyt kylminä, vähitellen rakenteiltaan hajoten. Kenen pitäisi asiasta kantaa huolta ja vastuu. Omistajan eli varattoman kiinalaisen liikemies Hao Naninko, Heinolan kaupungin vai Suomen valtion. Entä mikä on Senaatti-kiinteistöjen taloudellinen vastuu myydä omaisuuttamme varattomaksi osoittautuvalle ostajalle?

Kunnalla eli Heinolalla on velvollisuus pitää siistinä alueensa ja erityisesti perinteitä huokuva historiallinen arvokokonaisuus viihtyisänä nykyisille ja houkuttavana uusille kaupungin asukkaille. Heinolan kaupungin rakennusviranomaisilla on MRL 166 mukaan oikeus määrätä rakennus omistajan korjattavaksi ja sen ympäristö siistittäväksi, jos suojellun rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään.

Useaan kertaan se on ollut myynnissä – Heinolan kaupunki ei ole sitä huolinut eikä paljoakaan välittänyt. Sen kunnallispolitiikkaan ei nykyisin enää kuulu kulttuuri- tai perinnearvot.

Tänään Lahen uutisia sai sähköpostitse ilosanoman:

Pitkään myynnissä olleesta Heinolan Seminaarin alueesta on tehty kaupat. Uusi omistaja on suomalainen pääomasijoitusyhtiö BOA Group oy. Myyjänä toimi Heinola Fin-China Business Center oy. Kauppahintaa ei ainakaan minulle kerrottu.

Ostajafirman takana on liikemiehet, yrittäjät Arto Martonen, Oscar Geagea ja Pasi Raitala.

Toivottavasti kuulemme pian, mitä liikemiehet Heinolan Seminaarin suojelluille arvokiinteistöille sen kolmen hehtaarin kaupunkipuistotontteineen aikovat tehdä.

Tässä vielä lukijalleni kertaukseksi Lahen uutisia edellinen juttu Heinolan seminaarista heinäkuulta 2020.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/07/arvorakennuksen-havityskauheudessa-kompastellen

Seuraamme Heinolan Seminaarin tulevaisuutta sille onnellista tulevaisuutta jo nyt toivottaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *