Kategoriat
Uncategorized

Vihdoinkin

Kehittämispäällikkö Kilponen, kaupunginjohtaja ja Tapahtumateollisuuden puheenjohtaja Timonen, sivistysjohtaja Granqvist ja Tilakeskuksen johtaja Arola. Yhdelle tuli jo kuumat paikat sekä ajolähtö tekemisistään. Kuka seuraavana?

Sain Lahden kouluelämän kannalta valoisia tervehdyksiä eilen nettiä lukiessani ja oikein ”vihdoinkin”-sanalla aloitetussa sähköpostissa, kun lahtelaiset olivat paikallisesta Etelä-Suomen Sanomista lukeneet Lassi Kilposen jättävän Lahden.

Tunsin Kilposen edeltäjiä, omia esimiehiäni kaikkiaan viisi, joista kenestäkään ei koskaan lopuksi jäänyt täysin onnetonta kuvaa johtavana kaupunkimme opetushenkilönä.

Millainen on Kilposesta tehtävä yhteenveto hänen Lahdessa viettämästään työrupeamasta?

Lassi Kilposen yli kymmenvuotinen lahtelaisille luoma piinapenkki oppivelvollisuuskoulun onnistumiseksi kaupungissamme on jättänyt synkät jäljet. Reilu ja vilpitön keskustelu vanhempien, vanhempainneuvostojen, opettajien ja opettajakuntien kesken on järjestään tänä aikana tyrehtynyt hänen suulaaseen tapaansa esiintyä sekä myös esitellä lautakuntien päätöksiä. Niistä on aina ollut kuultavissa pelkkä minä itse -henkilön oikeassa oleminen. Hän luuli osaavansa hoitaa asioita pelkällä puhumisellaan kuulijat pyörtymisasteelle väsyttämällä sekä päättävät lautakunnat toisensa jälkeen – samalla varsinaisen asian käsittämättömäksi hämärtäen.

Paljon vilpillisiä kahdenkeskisiä sopimuksia tilapäisistä virkakiinnityksistä, kyseenalaisia opettajien erottamisia ja runsaasti murhetta esitellyistä päätöksistä virkapäätösesittelyjä myöten ja varsinkin koko opetusalueen jatkuvista supistuksista. Lahden koulutilojen ala-arvoisiksi parakistamisesta koko kaupungissamme on syypäänä juuri Lassi Kilponen. Hänen olisi edeltäjiensä tapaan pitänyt pitää opetusalan, lasten ja kotien puolta virkansa puolesta Lahden kaupungin budjetissa. Tätä tärkeintä osuutta kaupungissamme puolustamaan ja oppivelvollisuutta korkeatasoisen esimerkilliseksi koko Suomen koulutuskentällä nostamaan hän oli kyvytön. Tätä virhettä korosti hänen kykynsä puhua osaamaton kaupunkimme sivistysjohtaja aina puolelleen.

Kilposesta olen joutunut vanhempien, opettajien, vanhempainyhdistysten sekä lastenkin pyynnöistä ja omassa isoisä-asemassani kirjoittamaan kymmeniä artikkeleita myös tähän Lahen uutisia -julkaisuuni. Isoisänä ihmettelen hänen käsitystään koulun tehtävästä oppilaan aina tärkeän yksilöllisen lahjakkuuden ensisijaisuuden kannalta.

Erityisesti hänen ymmärrystään inkluusiosta pidän todella ala-arvoisena. Inkluusion toteuttaminen olisi vaatinut moninkertaisen opettajamäärän käynnistyäkseen saati onnistuakseen. Nyt Lahdessa toteutui ala-arvoinen raakile, joka pilasi koulujen hengen, järjestyksen ja oppilaiden yksilöllisen menestymisen mahdollisuudet oppivelvollisuuden suorittamiseen lapsen ja nuoren edellytysten mukaisesti.

Kilposen taito ja tapa hoitaa asioita oli hamuta vääränlaisia lisähenkilöitä apulaisekseen ja käskytettäväkseen, ensin nämä tilapäisesti kiinnittäen ja sitten vakinaistaen – aluepäällikköliuta toimistoineen oli niistä kallein ja turhin.

Kilposella oli liian suuret käsitykset arvioida omat kykynsä. Kirvelevät pakit hän sai vuonna 2016 hakiessaan Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan virkaan 120000 euron kuukausipalkalla.

Tuossa 29 hakijan virkavaalissa Kilposesta tehtiin silloin seuraava yhteenveto: Kilponen on toiminut vuodesta 2010 Lahden kaupungin lasten ja nuorten kasvun vastuualueen vastuualuejohtajana. Vastuualueelle kuuluvat varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja nuorisopalveluiden toiminnot. Aiemmin hän on toiminut Helsingin kaupungin opetusvirastossa perusopetuslinjan vs. opetuspäällikkönä, Kruununhaan yläasteen rehtorina ja apulaisrehtorina sekä musiikin lehtorina samassa oppilaitoksessa. Rehtorin virkaa hoitaessaan hakija toimi myös neljän vuoden ajan aluerehtorina. Koulutukseltaan hän on musiikin maisteri.

Nyt hän palaa lähes 500 oppilaan yhtenäistyneen Pohjois-Tapiolan peruskoulun rehtoriksi. Sekin on kovin vaativa tehtävä Kilposelle, mutta koulun rehtorius itsenäisyydessään ei enää haittaa laajemmin muita kuin oman koulun oppilaita, vanhempia ja työntekijöitä. Kilposen paluu koulutasoiseen ruotuun on häneltä viisas, eläköitymiseen tähtäävä valinta. Onnittelen Lassi Kilposta realistisesta Espoon ratkaisusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *