Kategoriat
Uncategorized

Ystävänpäivänä 2022

Lahen uutisia saa näin Ystävänpäivänä kertoa riemukkaan viestin koronakaranteenien väistymisestä elävän taiteen tieltä ja kauan odotettujen valmiiden teatteriesitysten saavan viimeinkin ensi-iltansa.

”Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt kumota kaikki kokoontumisrajoitukset Helsingin ja Uudenmaan alueella 14.2.2022 alkaen, minkä ansiosta myös Kansallisteatterissa voidaan ottaa käyttöön täydet katsomokapasiteetit kaikilla näyttämöillä.”

Kansallisteatteri ja Red Nose Company tuovat jo tällä viikolla ensi-iltaan Aleksis Kiven Kansallisteatterin suurelle näyttämölle torstaina 17.2.2022.

Kuva Kansallisteatterin tiedotus

Red Nose Company ja Kansallisteatteri tuovat yhdessä Suurelle näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa. Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi? 

Aleksis Kivi liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin Seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari HotakaisenIlmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista. Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja meillä Lahdessa teatteri Vanha Jukossa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin dramaturgin Eva Buchwaldin kanssaLyyrisen tekstin rinnalla soi kamariorkesteri Avantin jousikvartetti, jota johtaa haitaristi Niko Kumpuvaara.

Ensi  viikolla saamme käydä kokemassa Teatteri Vantaan Silkkisalissa alun perin Kansallisteatteriin valmistetun uutuusnäytelmän, nyt myös näytelmän kantaesityksenä:

Kuva Esko Paavola

SuomiFilmin salaiset kansiot – kadonnutta naisroolia etsimässä

Ria Katajan ohjaama SuomiFilmin salaiset kansiot kirjoittaa Suomi-Filmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään.

Esitys avaa Teatteri Vantaan Silkkisalin kevätkauden ensi-illallaan. Näyttämöllä nähdään Mari Lehtonen ja Pinja Hahtola, jotka ovat myös käsikirjoittaneet esityksen.

Ensi-ilta keskiviikkona 23.2.2022 klo 19.00

Hyvää Ystävänpäivää kaikille, tutuille, vieraille ja tietenkin erityisesti harvoille, rakastettaville, unohtumattomille sydänystäville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *