Kategoriat
Uncategorized

Varisperspektiivillä vieraskoreutta hotellivieraille

Osuuskauppa Hämeenmaan osakkaana pohdin, miten vähän – osakasbonusta lukuun ottamatta – kauppani välittää meistä lahtelaisista asiakkaista. Nyt se on pilaamassa perinteisen lahtelaismaiseman sellaiseksi, ettei luulisi kaupassamme ja sen johdossa olevan lainkaan sivistyneisyyttä.

Kaupan pääpomona, verotulojen rojaltisena lahtelaisena lähes ykkösenä toimivalle Olli Vormistolle meidän tavallisten lahtelaisten arjen tarpeellisten ostoksien tuotoilla ei tunnu olevan väliä. Jatkuvalla voittomiljoonanousulla ja rahanvallalla hänellä on toisenlaiset arvot. Hänen ideansa on nyt osuuskauppamme rahoilla rakentaa kaupunkimme pääkadun, Aleksanterinkadun yli kauppaliikkeensä hotellivieraille kadun yli johtava silta vain hotellin turisteja varten.

Tällaisin hakemusasiakirjoihin liitetyin havainnekuvin päättäjät on helppo saada päättämään mitä tahansa. Kuvassa on tehty siistin näköinen valokuvainstallaatio, jossa on kokonaan häivytetty Lahden Aleksanterinkadun kuuluisa, uniikin hieno kuvakertomuksellinen katuvalosarja. Ihmetyttää, sillä tämä neljästä ehdotuksesta valittu silta ei täytä edes silmän luontevan havainnon perspektiivioppeja: se särähtää vinoudellaan pahasti silmään. Mittasin havainnepiirustuksista sillan olevankin metrin ylempänä maantasosta Sokoksen puolella.

Asia on edennyt jo valtuuston asemakaavapäätöksen kynnykselle: vielä tänään 7.2.2022 me asukkaat saamme tehdä kirjalliset muistutukset asiasta Lahden kaupungin asianomaiselle lautakunnalle.

Kerrattaessa asian eri vaiheita ja luettaessa kaupungin verkkosivuilta palkintolautakunnan loppulausuntoja voittaneesta siltaratkaisusta, kaikki toteavat, ettei siltaratkaisu sovi Aleksanterinkadulle, sitä ja kaupunkilaisten liikkumisviihtyvyyttä pilaamaan.

Vormiston itsemääräämiskuoroon on kuitenkin jo liittynyt samanhenkisiä, oman aikakautensa konjunktuureissa rahalla tai maineella rikastuneita, ensinnä miljonääri Jalo Paananen, rytmiradioiden aikakausien ammattilaiset kuten ainoa fiksuksi luulemani lahtelaisvapaamuurari radiojohtaja Matti Eve ja toinen radiomieheksi ravintola Torvessa kasvanut rock-ohjelmansa juontaja demarivaltuutettu Tapani Ripatti – kaikki he puolustavat omissa mediakannanotoissaan Olli Vormiston lievästikin luonnehdittuna typerää, lahtelaisuutta ja lahtelaisia aliarvioivaa ylikulkusiltaa. Rahalla lunastettu turismin etuoikeus ei vähääkään säväytä heitä.

Tämäkin havainnekuva asemakaavamuutosasiakirjoissa näyttää ilmakuvauksena kartalla, miten muka vähäinen muutos – vain ruskea kapea viiva – tuo silta on varislintu-perspektiivissä Aleksanterinkadun yli vievänä rakenteena.

Ajatus lintuperspektiivissä hämätä päättäjät ei ole uusi Lahdessa: moniin keskeisiin paikkoihin soveltumaton arkkitehtuuri on mennyt läpi lautakunnissa (viimeksi Tevin suojellun rakennuksen pilaaminen).

On ihme, että tällaisen sisämaan pienen kaupungin ominaisleimaa, keisarilliseksi Aleksanterinkaduksi nimettyä katua ronkkii yksityinen taho niin kuin sen pomolle vain voi päähän pälkähtää. Toimeenpanijaksi ja luvanhakijaksi on molemmille puolin katua levittäytyneen Osuuskaupan oma kiinteistöyhtiö kirjoittanut lupahakemukseen nimet alle.

Aleksanterinkatu on yleensä sivistyneessä maailmassa, kuten Suomen Helsingissäkin, pyhä perinnemaisema, arvokas eikä sitä kaikenlaisilla ideoilla, kuten maisemaa pilaavilla silloilla ole pilattu. Helsingin Aleksanterinkatu taitaa olla suurin piirtein Lahden Aleksanterinkadun levyinen.

Viime sunnuntaipäivän 6.2.2022 Etelä-Suomen Sanomissa sivulla B10 suomalaisen rakennusperinnön Helsingin yliopiston huippudosentti, lahtelainen Riitta Niskanen pystyy hienosti, kiihkottomasti, asiantuntevasti perustelemaan kilpailun voittaneen siltaratkaisun pilaavan täysin kaupunkimme ainutlaatuiset perinnenäkymät. Lukekaa kirjoitus, hyvät lahtelaiset!

Eikö enää minkäänlaisia osuuskauppaperiaatteen yhteisöllisiä, rehellisiä, inhimillisiä, kaikki asiakkaat tyytyväisiksi palvelevia keinoja löydy yhteisten ostoksiemme tuottamien voittojen tuhlaamiseksi kuin tämä perinnekatumaisemamme pilaaminen.

Osuuskauppa Hämeenmaan lahtelainen edustajisto 2021-2024:

Sari Niinistö, Petri Liski, Jaana Tervo, Merja Vahter, Seppo Toivonen, Risto Paulamäki, Rami Lehto, Helena Salakka, Miina Harmaala, Anneli Viinikka, Hannu Himanen, Kari Känkänen, Onerva Vartiainen, Tomi Sairomaa, Juha-Pekka Forsman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *