Kategoriat
Uncategorized

Terapeuttinen istahdus galleriassa

Tänä aikana koettava taide on rajattu lähes pelkästään kuvataiteisiin – taidemuseot ovat olleet avoinna miltei koko pandemian ajan ja niissä on uusia näyttelyitä availtu pandemiavuosinakin. Paitsi ei Lahden taidemuseo, sillä ei näyteltytoimintaa vielä ole, eikä edes Lahden kartanon kaunista rakennusta ja sen sisään sijattua Lahden Historiallista museota pääse vuosiin kokemaan, sillä jälleen sitä sisäilmaongelmaisena korjataan vielä pari vuotta.

19.1.- 6.2.2022  Iiris Pessa / Anna Pekkala / Sofia Guridi

 Siksi olkoon jälleen ilolla tervehditty GUK = Galleria Uusi Kipinä aivan kaupungin keskustassa Kymintiellä. GUK jaksaa vuodet ympäriinsä tuoda aina uutta taidetta nähtäväksemme. Maksutta, museokortitta, tervetuloa toivotellen.

Tosin sen taide on yhtä epätasaista kuin elämäkin – tyylisuuntia ja tyylittömyyttä on jokaisessa näyttelyssä tasapainoisesti taiteilijan ja katsojan maun mukaan riittämiin. Mikään ei tunnu oikein kolahtavan, ihastuttavan, hehkuttavan katsojaa lämpimäksi, sangen ihastuneeksi vuoden aikana vilisevässä valtavassa kuvaston laajuudessa ja samankaltaisuudessa. Suuria koko kansaa koskettavia herätteitä reilun parin viikon pituisissa näyttelyissä ei ole ollut koettavissa.

Vaan nytpä kipinä iski. Ennen fraasimaisesti nimitetty poikkitaiteellinen teos tuikahti nähtävän näyttelyn hienon herkäksi keskitalven tapaukseksi. Kolmen taiteilijan samanaikaisesta GUK:n näyttelystä rohkenen paneutua vain Iiris Pessan taidemaalariteokseen.

Astun täysin pimeäksi mustin verhoin peitetystä oviaukosta lähes pimeään tilaan ja istahdan huoneen ainoaan tuoliin ja kuulen rauhallista suomalaista puhetta ja näen edessäni kuvien kauniin kevyesti muuttuvan ja vaihtuvan. Maalaukset muuntuvat, kasvavat ja häipyvät, leppeässä tempossa teos teokselta, toisissa useita huolellisesti maalattuja töitä rinnakkain, riveittäin, jonoittain. Tajuan pienessä hetkessä, että sehän on taidemaalari itse, joka runoilee, ääneen tarinoi, analysoi itselleen, kuratoi meille omasta taulustaan ja sen tekemisestä, näkemisestä ja ymmärtämisestä, omasta päämäärästään teoksessa eli itse taidemaalariteilijarunoilijalausuja rauhallisesti lämpimän levollisesti tuottaen ja samalla videoteknisesti kuin maalaten.

Taideteokset muuttuvat eläviksi, viestiviksi tauluiksi  – puhuvan, runoilevan ja maalaavan taiteilijan tuottamana ja tulkitsemana taideteos saa esityksessä yhtä aikaa visuaalisen ja auditiivisen muodon. Taiteilijan itsensä kaiken – kuultavan, kirjoittaman ja maalaaman – toisiinsa sitoen niin valtavan keskittyneesti, että taidekokemus vie suggeroivan meditatiivisesti mukaansa.

On syntynyt uudenlainen taidemaalauskäsite: elävä, runoileva, puhuva, maalaava taiteilija ja hänen maalaustyöskentelynsä ovat kaikki yhtä aikaa koettavana.

Tässä taulussa on yhdeksän kuvaa

ne ovat pyöreitä ja asetettu kolmen

rivein päällekkäin niin että niistä tulee neliö

kuin ristipalapeli

kuvissa on valmiit kirjavat kehykset

kaikki erilaisia ja kirkkaat kelmeät värit,

ja ihmeellisiä aiheita, lapsia, ratsumiehiä,

vihreitä kasveja, vettä, maata  ja ihmisiä.

mustaa yötä, valoa, punaista, silmiä hyväilevää pohjatonta sinistä,

ja kun kuvaa katsotaan,

ei ole ensimmäistä kuvaa, tai jos haluatte – ensimmäinen kuva voi olla viimeinen, keskimmäinen, ylhäällä, alhaalla, tai aina kaikki sekaisin ja…. olen epävarma mistä tullaan mihin mennään, keitä nämä ovat. …

Tähän lisään, että tämän installaatioksi nimetyn Ei mitään nimeä -kokemuksen tarjosi Iiris Pessan lisäksi taidokas videotyö ja upean hallittu Kati Outisen kaunis, selkeä näyttelijän rauhaisa osuus kertovana taidemaalari Pessana.

Kokemus on ensikertainen – yhdistelmä äärimmäisen herkillä ajatussäikeillä punottua, sielusta syntynyttä, levollista kerrontaa syntyvästä edessämme olevasta filmillä rauhaisesti elävästä maalauksesta tai jo valmiista teoksesta taiteilijan sen eläväksi, ajatteluttavaksi tajunnanvirralla ja puheäänellä loihtien.

Käykää kokemassa, koette omalaatuisen terapeuttisen, rauhallisen hetken luovan taiteen synnystä.

GUK   –  Galleria Uusi Kipinä

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti

galleriauusikipina@kauno.fi

Vapaa pääsy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *