Kategoriat
Uncategorized

Tittelivedolla hyvään tulokseen

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen äänestysprosentti  45,6 % kuvaa polittisen järjestelmämme epäonnistumista. Kun reilusti yli puolet äänestysoikeutetuista hyvinvointialueellamme ei käy äänestämässä, tulos on kaukana todellisesta demokratiasta. Vaalit eivät siis tavoittaneet äänestäjiä ja heidän mielenkiintoaan yhteisistä asioista, tällä kertaa myös paljolti omasta hyvinvoinnistaan. Surullista ja hälyttävää.

Kirjoitin eilen Tittelivedolla aluevaltuuston valinta -jutun tähän Lahen uutisia -julkaisuun. Siinä ihmettelin Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaiden titteleitä ja niiden merkitystä sarkaistisesti ja yritin herättää itseni ja teidät noihin titteleihin retkahtamasta äänestyslippuun numeroa kirjoittaessamme.

Nyt kun vaalit ovat ohi, ylistän Päijät-Hämeen hyvinvointialueen äänestäjiä oikeiden titteleiden, ammattinimikkeiden asiallisesta kunnioittamisesta. Valituksi tuli vahva hyvinvoinnin ammattilaisjoukko, kuten kymmenkunta huippulääkäriä, viitisentoista hoitajaa (sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, lähihoitajia ym.) Ei enää parempaa asiantuntijajoukkoa edes kuvitelmissaan olisi hyvinvointialueemme päättäjistöön osannut toivoa.

https://vaalit.yle.fi/av2022/tulospalvelu/counties/9

Vuodatin 14.1.22 Aluevaaleista artikkelin Jättiläisen armosta terveyttä ja hyvinvointia. Siinä ihastelin Kristillisdemokraatttien hienoa uutta ideaa aluevaalien vaaliyhteistyöstä, lainaan siitä pienen kappaleen:

Asetelma alueellamme on mielenkiintoinen. Ehdokaslistan yksi mittavin, tervetullein yhteistyöuudistus löytyy Kristillisdemokraattien 86 ehdokkaan listalta. Eivät he kaikki kristillisten edustajia ole, osa saattaa olla pakanoitakin, mutta kaikki listan edustajat, varsinkin luettelon koko loppuhäntä on tehnyt teknisen vaaliyhteistyösopimuksen Suomen Kristillisdemokraatit -puolueen kanssa. Se tarkoittaa, että nyt mm. jo kuntavaaleissa suosittu Pro Lahti sekä omaääniset poispotkitut terävät poliitikot Seppo Korhonen ja Juri Nieminen ja monenlaiset muut sitoutumattomat ajattelevat kansalaiset ovat käytettävissämme valitessamme sosiaali- ja terveysmenojemme sekä pelastuslaitoksemme hallintoon mahdollisimman päteviä ja ennen kaikkea aktiivisia, aikaansaavia luottamushenkilöitä hyvinvointialueellemme.

Näin vaalien mentyä totean sen toimineen erinomaisesti ja KD:n edustajamäärän kasvaneen kolmella aluevaltuustoon valituista kaupunginvaltuuston kristillisdenokraatteihin verratessa. https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/01/jattilaisen-armosta-terveytta-hyvinvointia-ja-pelastamista

Toimin tuossa  14.1.22 vuodatuksessani myös Aluevaalin vaalituloksen ennustajana, tässä tuosta ennustuksesta lainaus:

Ensimmäinen ennuste aluevaalituloksesta

Kun tuttavieni avustuksella laskeskelin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kaikissa kunnissa kuntavaaleissa viime keväänä 2021 saadut eri puolueiden äänimäärät yhteen ja muunsin ne prosenteiksi nyt käytävään aluevaaliin, jossa valitsemme nuo 69 aluevaltuutettua, sain jo ensimmäisen kelvollisen prognoosin:

Sdp 16  Kok+rkp 16  Ps 14  KD+ProLahti+Sitoutumattomat 9  Kesk 7  Vihr 4   Vas 3 = 69 aluevaltuutettua

Nimiluettelonkin valituista jo voisi antaa, ainakin tiedon siitä, että tuohon 69 aluevaltuutetun joukkoon kuuluu vajaat 20 Lahden ulkopuolista valtuutettua.

Kun nyt katselen vaalien tulosta ja ennustustani, niin totean, ettei se ihan tällä kertaa nappiin mennyt. Olin nimittäin ajatellut, että perussuomalaisten invaasio on niin suuri, että he saavat rökälevoiton, samoin Kristillisdemokraattien ideaa ihastelin – nyt jälkiviisaana ajatellen – liikaa ja povasin suurta voittoa. Keskustan taas arvioin alakanttiin, mutta pääpuolueiden (SDP+KOK) sekä pikkupuolueiden osuudet melko tarkoin oikeaan suhteeseen toisiinsa. Kokoomuksen ja rkp:n vaaliliitto johti siihen, etä vaikka demarit saivat pari prosentin kymmenystä enemmän ääniä, niin paikkojen määrän voitti kokoomus vaaliliitollaan.

Vaalin oikea tulos on tässä:

Sdp 17  Kok+rkp 18  Ps 10  KD+ProLahti+Sitoutumattomat 6  Kesk 11  Vihr 3   Vas 3 +Liik  1 = 69 aluevaltuutettua

Vaalilaki Aluevaaleista on ensimmäisenä pistettävä remonttiin. Ei ole oikein, että jokin alueen kunta jää ilman edustajaa. Pienin ja vähäväkisin Hartola asukkaineen saa kärsiä kelvottoman, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta loukkaavan vaalilain säädöksistä. 

VALITUT PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIALUEEN  ALUEVALTUUTETUT  Aluevaaleissa 23.1.2022 saamine äänimäärineen. 

Kansallinen kokoomus (Kok.) 18 paikkaa

Kristiina Hämäläinen 1572  Sari Niinistö 1106  Ilkka Viljanen 875  Pentti Lampi 754  Sami Rive 707

Mari Raininko 669  Fuat Fawin 627  Mika Järvinen 579  Hannu Rahkonen 491  Niina Varjo 488  Juha Rostedt 477

Timo Erkkilä 444  Minna Heikkinen 438  Antti Räsänen 425  Francis Mc Carron 347  Jarmo Keskevaari 329

Suomen sosialidemokraattinen Puolue (SDP) 17 paikkaa

Kirsi Lehtimäki 1734  Sirkku Hildén 1469  Mika Kari 1057  Janne Virtanen 890  Maria Mäkynen 695

Eemeli Lehtinen 555  Sinikka Ruuska 554  Anneli Viinikka 472  Pekka Komu 453  Pasi Karjalainen 371

Jetta Laakso 358  Erkki Nieminen 356  Juha Halme 344   Kari Lempinen 318  Minna Lampinen 317

Heimo Riutta 312  Toini Louekoski-Huttunen 305

Suomen Keskusta (Kesk.)    11 paikkaa

Martti Talja 2029   Hilkka Kemppi 863   Riitta Lonka 649   Atte Savelainen 486   Hanna Hasala 477

Kaarina Suhonen 470  Minna Harmaala 415  Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg 300  Kati Pölönen 292

Seija Aakala 283  Sari Kolsi 283

Perussuomalaiset (PS)   10 paikkaa

Jyrki Joensuu 1010  Ville-Veikko Elomaa 972   Mira Nieminen 574   Rami Lehto 554  Saija Granlund 330

Sari Sikkilä 314   Tuomas Sorsa 313  Jari Ronkainen 306   Tuija Saloranta 297  Aki Markkola 258

Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 6 paikkaa

Kalle Aaltonen 1159   Sonja Falk 882   Pertti Arvaja 363   Seppo Lehtinen 349  Leena Kaartinen 302

Seppo Korhonen 211

Vasemmistoliitto (VAS)   3 paikkaa

Elisa Lientola 683   Antti Holopainen 468   Anna Kaisa Kupiainen 335

Vihreä liitto (Vihr.)     3 paikkaa

Jouni Kaikkonen 423   Aija-Riitta Saastamoinen 332   Minerva Kastehelmi 325

Liike Nyt (Liik.)    1 paikka

Pirjo Tiira 226

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *