Kategoriat
Uncategorized

Ennakkoäänestyksen järjestäminen on taitolaji

Oikeusministeriön kuva Aluevaaleista

Jo koronan vuoksi ennakkoäänestys saattaa olla nyt ja tulevaisuudessa äänestysoikeuden suorittamisessa turvallisempaa kuin rynnätä varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikaksi nimettyyn ja mahdollisesti monen kymmenen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asukkaan pandemiapyydykseen.

Ajantasaisen hurmaava Lahti   -Vellamo-neito ja sataman lokit     Teatteri Vanha Juko 2016
Kuva Aki Loponen

Siispä Lahdessa teimme poikkeuksellisesti autolla jo päättämämme päivän ulkonasyömisruokailun vuoksi käynnin ensin kaupungin pohjoisosan suureen markettiin, päätarkoituksena ennakkoäänestäminen, sillä äänestysinfossa ilmoitettiin marketin olevan myös yksi kaupungin ennakkoäänestyspaikoista.

Äänestyspaikan löytäminen oli jo mutkikasta. Marketin tuloeteisestä löytyi ilmoitus, jossa luki Ennakkoäänestyspaikka – ja tussilla vedetty nuoli näytti alas kaakkoon. Pohdimme, ettei marketissa kokemuksemme mukaan mitään alakertaa ole eikä pääilmansuuntaan itäänkään ole marketin rakennusosaa. Viimein selvisi, että juuri aivan tuolla itäosassa marketin pihalla sijaitsi parakki ja sinne siis. Valtava piha oli jäinen ja siis istumaan autoon ja kohti parakkia. Pihalle pystytetty Lahtea rahastavan vuokrafirman karu parakinpalanen seisoi meitä odottamassa. Tosin parkkipaikat sen ympärillä olivat aivan jään peittämät ja sää sellainen, että parakin ympäristö olisi pitänyt jalankulkijoita varten liukastumisilta suojata: hengenvaarallisen jäinen. Perille pääseminen ja paluu ilman kaatumisia olivat onnenkauppaa. Varovasti askeltaen, ensin pohtien kummasta päästä parakkiin mennään, pääsimme sisälle. Äänestäminen parakissa sujui hyvin, sillä kaksi äänestäjää oli jo ennättänyt virkailijoiden käsittelyyn ja pääsimme heti äänestyskoppiin numeromme meille annettuun äänestyslippuun koukeroimaan. Varoen liikkuen, jalkaansa asetellen takaisin autoon ja sitten se tavallisen ihmisen harvinaisuus – ulos ruokaravintolaan päivän lounasta syömään – onnistui sekin.

Lahden kaupunginteatterin esitys vuodelta 2012

Eilen oli vielä tehtävänä avustaa ikääntynyttä, rollaattorilla liikkuvaa tuttavaa. Keskustassa on parikin sopivaa ennakkoäänestyspaikkaa. Vielä tiedustelu edellisenä iltana sähköpostitse keskustan tavarataloon ilmoitetun äänestyspaikan sijainnista. Hyvä neuvo: talon pohjakerroksessa entisen sen ja sen liikeyrityksen paikalla. Jälleen autolla matkaan, nyt rollaattorin pakkaus autoon, ajo tavaratalon parkkiluolaan, parkkikerroksessa auton purku, rollaattorin kanssa, sitten hissillä yksi kerros ylöspäin ja kohti Äänestyspaikkaa. Vaikea se oli silti löytää, sillä ilmoitus, jossa äänestyspaikka-ilmoitus sijaitsi, oli kovin vaatimattoman kokoinen suuressa aulassa. Tosin paikka selvisikin nopeasti, sillä aulaan tultaessa kello oli 10.05 äänestäjien jono ulottui jo suureen liikeaulaan kahdentoista äänestäjän verran. Rollaattorituttavan kanssa päätimme, ettemme jää tuohon jonoon, vaan takaisin parkkihalliin ja seuraavaan mahdolliseen, pääkirjaston äänestyspaikkaan. Jälleen rollaattorimanööverein, pakaten ja purkaen. Pysäköintipaikka kirjaston ulko-oven läheltä, rollaattori tukena askeltaminen liukasta, lumijäistä pihaa varoen, pikkukynnyksin matkaa jatkaen automaattiovista ja nyt välittömästi ulko-oven vasemmalla puolen oli kahden jonottajan muodostama, selvästi ennakkoäänestäjien lyhyt jono sekä kyltti Ennakkoäänestyspaikka ja virkailija sekä kaksi äänestyskoppia. Virkailijan lyhyt käsittely, käynti äänestyskopissa ja kohti kirjaston auditoriota, jossa uudelleen henkilötodisteet ja äänestyslipun vahvistaminen suoritettaisiin allekirjoituksin, lippu kuoreensuljettuna, leimaten äänestysuurnaan pudottaen. Itse äänestämistoimenpiteet olivat järjestyksessä tosin täysin päinvastaiset kuin omassa äänestyspaikassani henkilöpapereiden ja vaalilippujen saamisessa ja näyttämisessä. Mutta hyvin sujui rollaattoriäänestäjältä tähän saakka. Kun sitten äänestäjätuttavani rollaattorilla taas kynnyksen yli hieman apuvälinettään nostellen pääsi auditorioon, jäin itse salin ulkopuolelle ja huomasin sinne  asettuneiden kahden virkailijan äänestäjäasiakkaiden palvelupaikat rinnakkain. Molemmissa oli virkailijoiden käsiteltävänä juuri nyt äänestäjät. Takimmaisesta äänestyspaikasta vapautui sitten paikka, mutta sinne ei ollut rollaattorilla asiaa, koska ensimmäisen äänestysvirkailijan asiakkaan kohdalta ei pääsyt toisen virkailijan vastaanotolle, tilan ollessa niin kapea, ettei siitä olisi rollaattorilla mahtunut. Siis äänestäjäavustettavani jäi odottamaan vuoroaan, takimmainen virkailija ilman äänestäjäasiakasta – samalla pysähtyi koko äänestäjien jo viideksi kasvanut jono, kunnes ensimmäisen paikan äänestäjä oli käsitelty, hän poistunut ja vasta sitten avustettavani pääsi äänestysvirkailijan vastaanotolle.

Suuren auditoriosalin olisi kyllä voinut muullakin tavalla luoda ja järjestää helposti toimivaksi äänestyspaikaksi kahdelle äänestäjälle.

Kostonkierre 2022  Lahden kaupunginteatterin ensiesitys jakautuneesta Lahden kaupungista 1920 -luvulta   Kuva Tommi Mattila

Ensimmäisessä kokemuksessamme huomautimme tuosta opastuksesta marketissa ja se luvattiin korjata. Jälkimmäisestä äänestyskokemuksesta otan yhteyttä sähköpostilla vaalien virallisiin järjestäjiin.

Positiivista näissä molemmissa ennakkoäänestystapahtumissa olivat kaikki niissä hyvin ja rauhallisesti toimineet äänestysvirkailijat.

Ennakkoäänestäminen tuntuu olevan vaalien järjestäjälautakunnalle liian ylivoimainen tai sitten ihan hälläväliä-tehtävä. Se on jokaisen äänestäjän tasapuolisen kohtelun kannalta selvästi siis taitolaji, jossa ihmisen käsittely vaatii ennakkojärjestelyissä inhimillisyyttä, ymmärtämistä, käytännön järjestelemisen oivaltamista. 

Tänään 18.1.22 on viimeinen ennakkoäänestyspäivä.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.2.2022. Vaalipäivänä voit äänestää vain ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspaikassa.

https://www.lahti.fi/kaupunki-ja-paatoksenteko/paatoksenteko/vaalit/

Käykää äänestämässä!

https://lahenuutisia.fi/uncategorized/jattilaisen-armosta-terveytta-hyvinvointia-ja-pelastamista/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *