Kategoriat
Uncategorized

Jättiläisen armosta terveyttä, hyvinvointia ja pelastamista

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuutettujen maallikkohallinto, siihen valittavat 69 edustajaa selviävät 12.1.22 – 18.1.22 ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän, sunnuntain 23.1.22 jälkeen.

Asetelma alueellamme on mielenkiintoinen. Ehdokaslistan yksi mittavin, tervetullein yhteistyöuudistus löytyy Kristillisdemokraattien 86 ehdokkaan listalta. Eivät he kaikki kristillisten edustajia ole, osa saattaa olla pakanoitakin, mutta kaikki listan edustajat, varsinkin luettelon koko loppuhäntä on tehnyt teknisen vaaliyhteistyösopimuksen Suomen Kristillisdemokraatit -puolueen kanssa. Se tarkoittaa, että nyt mm. jo kuntavaaleissa suosittu Pro Lahti sekä omaääniset poispotkitut terävät poliitikot Seppo Korhonen ja Juri Nieminen ja monenlaiset muut sitoutumattomat ajattelevat kansalaiset ovat käytettävissämme valitessamme sosiaali- ja terveysmenojemme sekä pelastuslaitoksemme hallintoon mahdollisimman päteviä ja ennen kaikkea aktiivisia, aikaansaavia luottamushenkilöitä hyvinvointialueellemme. Ehdokkaita on siis tällä ryhmittymällä kaikkiaan 86.

Olen selaillut vanhojen puolueiden listoja ja kovasti murheellisena puistelen päätäni tuijottaessani samojen jo kuluneiden poliitikkojen naamoja niin Kokoomuksessa kuin Demareissa.

Pelkään, että heidän puolue-ehdokkailleen ei enää löydy avarakatseisesti demarisesti ajattelevia ja kokoomusmielisiä äänestäjiä – niin nämä puolueylivoimaisuudet ovat omariittoisina ryhmittyneet ja rynnänneet liian tutuilla persoonilla ja mielipiteillä uutta aluevaltuustoa täyttämään. Lohduttominta lienee, että uudet demareiden, kepulaisten ja kokoomuksen aluevaaliehdokkaat joutuvat laskemaan kädet alas ääniä laskettaessa ja pelkästään vahvistamaan äänimäärillään pääehdokkaiden valinnan.

Keskustan, Perussuomalaisten ja Sosialidemokraattien kohdalla on se kaikkein surkein asia – suurpuolueiden edustajien itseriittoisuus ja korvaamattomuus mukana vallan hamuamisessa: saman persoonan pitäisi tällaisen neropatin itsensä mielestä olla mukana eduskunnassa, kaupunginvaltuustossa ja vielä Sote-ja pelastustointa päättämässä (Kemppi, Lehto, Ronkainen, Kari). Eikö noita viisaita mielipiteitä ja neuvoja voisi antaa muutenkin – kun on keksitty puhelin, netti, facebook, twitter, sähköposti sekä kahdenkeskeinen keskustelun mahdollisuus vielä vapaassa maassa – kuin istumalla itse kaikissa mahdollisissa kokouksissa kokouspaikat ja -palkkiot vallaten.

Siksi Kristillisdemokraattien suoma luonteva, sisarellinen ja veljellinen, huolehtiva yhteisrintama on yllättänyt meidät äänestäjät. KD:lläkin on pari selvästi ylivertaista vanhaa jumalanluomaa paljon hyvää aikaansaanutta konkaria, mutta on siellä nyt uusiakin ja mikä parhainta mukana jo kuntavaaleissa vaali-ilmapiiriä huomattavasti raikastanut suorapuheisten joukko sekä nykymenolle, kuten Phhykyn itsevaltiaalle hallinnolle (Niinistö & Lempinen) kriittisiä kasvoja.

Tällä rehtiä päättämistä edustavalla joukolla on ainakin tuoretta näkemystä ja otetta tehdä uudenlaista, ihmislähtöistä arjen politiikkaa homehtuneeseen, suurpuolueklikkiytyneeseen Päijät-Hämeeseen.

Ensimmäinen ennuste aluevaalituloksesta

Kun tuttavieni avustuksella laskeskelin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kaikissa kunnissa kuntavaaleissa viime keväänä 2021 saadut eri puolueiden äänimäärät yhteen ja muunsin ne prosenteiksi nyt käytävään aluevaaliin, jossa valitsemme nuo 69 aluevaltuutettua, sain jo ensimmäisen kelvollisen prognoosin:

Sdp 16  Kok+rkp 16  Ps 14  KD+ProLahti+Sitoutumattomat 9  Kesk 7  Vihr 4   Vas 3 = 69 aluevaltuutettua

Nimiluettelonkin valituista jo voisi antaa, ainakin tiedon siitä, että tuohon 69 aluevaltuutetun joukkoon kuuluu vajaat 20 Lahden ulkopuolista valtuutettua.

Jättiläinen siis ratkaisee koko hyvinvointialueen sote-asiat, joita on pohdittu päätoimisesti jo vuodesta 2006 alkaen. Hyvinvointipalvelumme ei siis kovin ihmisystävällistä ja tasapuolista tule olemaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueella, varsinkaan sen pikkukunnissa.

Eilen torstaina 13.1.2022 käytyäni jo äänestämässä putosi postiluukusta iltapäivällä n. klo 15 aluevaaleista ensimmäinen julkinen tiedote, jossa kerrottiin koko Aluevaalien tarkoitus. Eikö ajankohta oikeusministeriön julkaisulle myöhästynyt pahasti, kun lähes seitsemän prosenttia kansalaisista oli TV-uutisten mukaan silloin jo käynyt äänestämässä ja vasta nyt he saivat äänestämisensä jälkeen virallisen tiedotteen siitä, mistä he vaaleissa äänestivät? Lahtiko järjestelyineen jälleen epäonistui pahan kerran?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *